BBC: Εύσημα για την ψηφιακή «μετάλλαξη» της Ελλάδας

BBC: Εύσημα για την ψηφιακή «μετάλλαξη» της Ελλάδας

Στις νέες ψηφιακές μεταρρυθμίσεις που φέρνει ο Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρεται δημοσίευμα του BBC, σχολιάζοντας ειδικότερα την κατάργηση των φαξ και σημειώνοντας ότι ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης σκοπεύει να εισάγει πλήρως και αποκλειστικά την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων στις δημόσιες υπηρεσίες. 

«Τα περιοριστικά μέτρα κίνησης που επέβαλλε η ελληνική κυβέρνηση λόγω του κορονοϊού ανάγκασαν τους Έλληνες πολίτες να χρησιμοποιήσουν ψηφιακές υπηρεσίες για πρώτη φορά», αναφέρει το BBC, τονίζοντας πως το ψηφιακό σχέδιο νόμου ("Κώδικας Ψηφιακής Διακυβέρνησης") καινοτομεί.

«Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιδιώκει όλα τα τμήματα του Δημοσίου που συναλλάσσονται με τους πολίτες να είναι σε θέση να εκδίδουν και να παραλαμβάνουν ηλεκτρονικά τα δημόσια έγγραφα. Η κυβέρνηση σκοπεύει στη δημιουργία ενός μητρώου επικοινωνίας πολιτών, το οποίο όλοι οι φορείς και οι υπηρεσίες θα χρησιμοποιούν αποκλειστικά ώστε να επικοινωνούν με τους πολίτες», τονίζεται. 

Παράλληλα, γίνεται λόγος για τον μοναδικό προσωπικό αριθμό που θα λάβει ο κάθε πολίτης, ώστε να μπορεί να έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους χωρίς να χρειάζεται να βγει από το σπίτι του ή να βασίζεται σε έντυπα.

Επίσης, το BBC αναφέρεται και στο gov.gr που «επιτρέπει στους πολίτες να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες χωρίς να βγουν από τα σπίτια τους» και υπογραμμίζει ότι «ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε στη Βουλή πως το νέο site είναι "η πύλη ενός νέου, ψηφιακού κράτους". Τα πάντα, από τη συνταγογράφηση έως πιστοποιητικά διαμονής, μπορούν πλέον να υποβάλλονται και επεξεργάζονται μέσω διαδικτύου».

Τέλος, στο δημοσίευμα καταγράφεται και η 26η θέση της Ελλάδας στον δείκτη DESI το 2019 από τα 28 τότε κράτη-μέλη της ΕΕ, βάση μέτρων όπως η συνδεσιμότητα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες και η ενσωμάτωση ψηφιακών τεχνολογιών στη δημόσια διοίκηση.