Βάζουν μπροστά τις μηχανές για παραγωγή αντισηπτικών

Βάζουν μπροστά τις μηχανές για παραγωγή αντισηπτικών

Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η κυβέρνηση για να καλύψει τις ανάγκες αντισηπτικών και για το σκοπό αυτό επτά φαρμακευτικές εταιρείες παραγωγής θα βάλουν μπροστά τις μηχανές για άμεση παραγωγή σχετικών σκευασμάτων.

Μετά από απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, θα γίνει δωρεάν διάθεση αιθυλικής αλκοόλης στο υπουργείο Υγείας για Παρασκευή αντισηπτικού στο πλαίσιο των μέτρων για την πρόληψη της εμφάνισης και την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορονοϊού.

Ειδικότερα, η απόφαση ορίζει πως «διαθέτουμε δωρεάν στο Υπουργείο Υγείας, ελεύθερη από φορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις, ποσότητα αιθυλικής αλκοόλης 122,6 τόνων, η οποία βρίσκεται υπό τη διαχείριση των Τελωνειακών Αρχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με αλκοολικό τίτλο από 93,5% έως 96,5% vol. και πρόκειται να μεταφερθεί σταδιακά στις εγκαταστάσεις της 441-ΑΒΥΥ του Στρατού, καθώς και σε αυτές των φαρμακευτικών μονάδων παραγωγής ΕΛΠΕΝ Α.Ε., PHARMATHEN A.B.E.E., IASIS Pharmaceuticals HELLAS A.B.E.E., ΡΑΦΑΡΜ Α.Ε.Β.Ε., HELP ABEE, LAVIPHARM A.E., UNI-PHARMA A.B.Ε.Ε. προς τον σκοπό της παραγωγής αντισηπτικών ειδών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών της δημόσιας υγείας».

Όπως αναφέρεται με τις ποσότητες αυτές των 122,6 τόνων αιθυλικής αλκοόλης, θα μπορέσουν να παραχθούν περίπου 175 τόνοι αντισηπτικού με περιεκτικότητα οινοπνεύματος 70%, ποσότητα που αντιστοιχεί σε περίπου 350.000 συσκευασίες του μισού λίτρου. Η σημερινή παραγωγή εκτιμάται σε 600.000 τεμάχια την ημέρα, ενώ αναμένεται να αυξηθεί σε 800.000 τεμάχια. Ωστόσο, η κατανάλωση έχει εκτιναχθεί και οι ανάγκες στις υγειονομικές μονάδες είναι τεράστιες. Για το λόγο αυτό έχει τεθεί και πλαφόν στην αγορά αντισηπτικών από καταναλωτές.