Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020
Νέες προβλέψεις Κομισιόν

Βαθύτερη η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020

Βαθύτερη ύφεση θα καταγράψει το 2020 η οικονομία της Ευρωζώνης ενώ η ανάκαμψη το 2021 θα είναι μικρότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις της Κομισιόν, με τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα από την πανδημία του Covid-19.

Σύμφωνα με τις θερινές προβλέψεις της Κομισιόν, η Ευρωζώνη θα εμφανίσει ύφεση-ρεκόρ ύψους 8,7% φέτος και του χρόνου θα ανακάμψει κατά 6,1%. Στις αρχές Μαΐου προέβλεπε ύφεση 7,7% φέτος και στη συνέχεια ανάκαμψη κατά 6,3% το 2021.

Σε επίπεδο ΕΕ η ύφεση προβλέπεται να φτάσει το 8,3% φέτος, ακολουθούμενη από ανάκαμψη 5,8% το 2021. Τον Μάιο, η Επιτροπή εκτίμησε συστολή 7,4% για το συνολικό ΑΕΠ σε ολόκληρη την περιοχή φέτος, με ανάκαμψη 6,1% το 2021.

«Ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown είναι πιο σοβαρός από ό,τι αρχικά περιμέναμε. Συνεχίζουμε να κινούμαστε σε ταραγμένα νερά και αντιμετωπίζουμε πολλούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένου ενός ακόμα μεγάλου κύματος κρουσμάτων», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόφσκις, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Οι προοπτικές επιδεινώθηκαν τους τελευταίους δύο μήνες ανεξάρτητα από τα μέτρα που έχουν λάβει οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες για να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους.

Τις τελευταίες ημέρες, προέκυψαν επίσης ανησυχίες σχετικά με την αύξηση κρουσμάτων σε περιφερειακό επίπεδο. Οι ισπανικές αρχές επέβαλαν εκ νέου περιορισμούς στην περιοχή της Γαλικίας και η Πορτογαλία επανέφερε ορισμένα μέτρα στη Λισαβόνα μετά από αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δήλωσε τον Ιούνιο ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη θα αγγίξει περισσότερο από το 10% το 2020. Οι οικονομίες σε Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία θα μπορούσαν να συρρικνωθούν κατά περίπου 12% φέτος, σύμφωνα με το ΔΝΤ.