8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Μπάιντεν για την απόρριψη της εκλογικής του μεταρρύθμισης

«Βαθιά απογοητευμένος» ο Μπάιντεν για την απόρριψη της εκλογικής του μεταρρύθμισης

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευσή του» μετά τον ενταφιασμό στη Γερουσία του σχεδίου νόμου για την εκλογική μεταρρύθμιση που της ζητούσε να εγκρίνει ώστε να υπάρξουν εγγυήσεις ότι θα προασπιστεί το δικαίωμα ψήφου μελών εθνικών και φυλετικών μειονοτήτων στις εκλογές στις ΗΠΑ, δεσμευόμενος ταυτόχρονα ότι θα συνεχίσει τον αγώνα εναντίον μέτρων των Ρεπουμπλικάνων για να αποκλείσουν ιδίως τους Αφροαμερικανούς ψηφοφόρους σε συντηρητικές πολιτείες.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε μέσω Twitter ότι «είμαι βαθιά απογοητευμένος που η Γερουσία δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τη δημοκρατία μας. Είμαι απογοητευμένος – αλλά δεν είμαι αποθαρρυμένος», λίγη ώρα αφού έγινε γνωστή η έκβαση της διαδικασίας που εκτυλίχθηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αμερικανική άνω Βουλή.

Ο αρχηγός του κράτους επιχειρηματολογούσε πως το νομοσχέδιο, με τίτλο Freedom to Vote Act («νομοθετική πράξη περί ελευθερίας της ψήφου», σε ελεύθερη απόδοση), ήταν απαραίτητο να εγκριθεί, έναν χρόνο μετά την επίθεση οπαδών του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο ομοσπονδιακό Καπιτώλιο κι εν μέσω πρωτοβουλιών σε συντηρητικές πολιτείες όπου τα κοινοβούλια ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι για να κατασταλεί «το ιερό δικαίωμα της ψήφου» και να «υπονομευθούν» οι «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», που αποτελούν «ακρογωνιαίο λίθο της Αμερικής».

«Η κυβέρνησή μου δεν θα πάψει ποτέ να μάχεται για να εξασφαλίσει ότι η καρδιά και ψυχή της δημοκρατίας μας – το δικαίωμα ψήφου – θα προστατευθεί με κάθε κόστος», διαβεβαίωσε.