Βαθαίνει ο «πόλεμος» Τραμπ με τους Στρατηγούς

Βαθαίνει ο «πόλεμος» Τραμπ με τους Στρατηγούς

Του Γιάννη Μαντζίκου

Τα ανοικτά μέτωπα από το προηγούμενο έτος ήταν λίγο πολύ γνωστά για τον Ντόναλντ Τραμπ, η διαμάχη με το Κογκρέσο για το Τείχος, ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα, όμως τις τελευταίες μέρες ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα και μάλιστα αναπάντεχο: αυτό με τους στρατηγούς της χώρας. Όπως έγραφε σε άρθρο του ένας από τους πλέον έγκριτους δημοσιογράφους και αναλυτές εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ, ο Πίτερ Μπέργκεν «ο ιστορικός του μέλλοντος θα πρέπει να προσπαθήσει καλά για να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο ο Τραμπ συγκρούεται με τους στρατηγούς».

Τελευταίο περιστατικό αυτό ανήμερα της πρωτοχρονιάς, όποτε ο Τραμπ επιτέθηκε εναντίον του Στρατηγού Στάνλει Μακρίσταλ λέγοντας «Ο στρατηγός Μακρίσταλ απολύθηκε σαν το σκυλί από τον Ομπάμα. Η τελευταία του αποστολή ήταν καταστροφή. Γνωστός φίλος της Χίλαρι!». Ώρες πριν, ο στρατηγός σε συνέντευξη του στο δίκτυο ABC, ερωτηθείς αν θα αναλάμβανε θέση στο επιτελείο του Τραμπ ή στην κυβέρνηση απάντησε «Σε καμία περίπτωση, τον θεωρώ αμοραλιστή και ανάξιο εμπιστοσύνης». Ο Mακρίσταλ υπήρξε Διοικητής ειδικών δυνάμεων και στην συνέχεια ανώτατος διοικητής των αμερικανικών και νατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν το 2009 μέχρι την παύση του από τον πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας, ο Ντόναλντ Τραμπ κόμπασε ότι γνωρίζει περισσότερα για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας απ' ό,τι οι Αμερικανοί στρατηγοί, στην συνεχεία όμως διόρισε μια...κυβέρνηση αποστράτων αφού θέσεις στο επιτελείο του είχαν ο Τζέιμς Μάτις, ως Υπουργός Αμύνης, οι Μάικλ Φλιν και Χέμπερτ Μακμάστερ ως Σύμβουλοι Εθνικής Ασφαλείας, ο Τζον Κέλι και άλλοι. Κοινή συνισταμένη τους ήταν τα ευμενή σχόλια από έπαιρναν από τον πρόεδρο μετά την πρώτη τους συνάντηση: «Ήταν πολύ εντυπωσιακός χθες. Αληθινός στρατηγός», έλεγε μεταξύ άλλων για τον Μάτις.

Ως γνωστόν ο Μάτις παραιτήθηκε λόγω πολλαπλών διαφωνιών με τον Τραμπ, ενώ στην στην τελευταία του ημέρα ως επικεφαλής του Πενταγώνου (η οποία ήρθε κατά δύο μήνες ταχύτερα απ'' ό,τι ο ίδιος είχε προαναγγείλει), κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας να «κρατήσουν γερά», καθώς και να «δείξουν εμπιστοσύνη στη χώρα». Το δε κλίμα ανάμεσα σε Τραμπ και Μακμάστερ ήταν συγκρουσιακό και «σιγόβραζε» από την αρχή με την κορύφωση να έρχεται, όταν ο Τραμπ επέπληξε τον Μακμάστερ για τις δηλώσεις του σχετικά με τη ρωσική παρέμβαση στις εκλογές. Ο Φλιν παραιτήθηκε λόγω του σκανδάλου με την Ρωσία, ενώ λέγεται ότι ο «τελευταίος της τάξης των στρατηγών», ο προσωπάρχης του Τραμπ, Τζον Κέλι, βρίσκεται στην πόρτα της εξόδου αφού σύμφωνα με τον Μπέργκεν του CNN «δεν ανταλλάσσουν κουβέντα». Πέραν αυτών, είναι ευρέως γνωστό ότι δυσαρεστημένος με τον πρόεδρο είναι και ο Τζόζεφ Ντάνφορθ, ο Διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Όπως όμως έγραφαν αρκετά μέσα τις τελευταίες μέρες με αφορμή την παραίτηση Μάτις, «οι διαφορές μεταξύ Τραμπ και στρατιωτικών είναι κάτι περισσότερο από απλώς στιλιστικές, αν και η έλλειψη ακεραιότητας και η αγένεια του Τραμπ είναι σίγουρα αντίθετη με τις αξίες που βασίζονται στην τιμή του στρατού. Πέραν αυτών η ιστοσελίδα Defense One, μια εκ των πλέον έγκυρων, ανέφερε «οι Στρατηγοί είναι σε κάθε περίπτωση προσηλωμένοι στην ανάγκη διαφύλαξης, προστασίας και υπεράσπισης της πολιτικής, ασφάλειας και οικονομικής συμμαχίας των δημοκρατικών εθνών που ακολούθησαν το τέλος του Β ''Παγκοσμίου Πολέμου και οδήγησαν στη νίκη κατά τον Ψυχρό Πόλεμο».