7ος χρόνος, ημέρα 2156η
Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου 2021

Βασιλιάς Ολλανδίας: «Επίθεση κατά της Δημοκρατίας» η επίθεση στον δημοσιογράφο

Βασιλιάς Ολλανδίας: «Επίθεση κατά της Δημοκρατίας» η επίθεση στον δημοσιογράφο
Ο Πέτερ Ρ. ντε Βρις
AP Images

Ο βασιλιάς Γουλιέλμος-Αλέξανδρος της Ολλανδίας καταδίκασε την Τετάρτη την επίθεση κατά του ολλανδού δημοσιογράφου, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά από σφαίρες και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, χαρακτηρίζοντάς την επίθεση κατά της Δημοκρατίας, η οποία τον έχει σοκάρει βαθιά.

Ο διάσημος ολλανδός δημοσιογράφος, ειδικευμένος σε υποθέσεις ποινικής φύσης Πέτερ Ρ. ντε Βρις, ο οποίος είχε δεχθεί επανειλημμένα απειλές κατά της ζωής του, τραυματίστηκε βαριά από σφαίρες χθες το βράδυ σε έναν δρόμο του Άμστερνταμ.

Ο δημοσιογράφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, 64 ετών, είναι προσωπικότητα γνωστή στην Ολλανδία για τον ρόλο που έχει διαδραματίσει σε υποθέσεις εγκλημάτων. Εμφανιζόταν συχνά στον ρόλο εκπροσώπου θυμάτων ή στον στενό κύκλο μαρτύρων-κλειδιών.

Το βραβείο Έμμυ

Ο ντε Βρις έχει βραβευτεί με διεθνές βραβείο Έμμυ για την έρευνά του σχετικά με την εξαφάνιση της εφήβου Νάταλι Χόλογουεϊ στην Αρούμπα το 2005.

«Πρόκειται για μια επίθεση κατά της δημοσιογραφίας, του ακρογωνιαίου λίθου του κράτους δικαίου», δήλωσε ο βασιλιάς στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψής του στο Βερολίνο.

«Και ως τέτοια είναι μια επίθεση εναντίον της συνταγματικής μας τάξης».

Ο ολλανδικός βασιλικός οίκος δεν σχολιάζει γενικώς μεμονωμένα περιστατικά και ως εκ τούτου τα σχόλια του βασιλιά είναι ένδειξη του πόσο δημοφιλές και οικείο πρόσωπο είναι ο δημοσιογράφος, ο οποίος εμφανίζεται στην τηλεόραση επί δεκαετίες.

Η μητέρα της Νάταλι Χόλογουεϊ, Μπεθ, η οποία συνεργάστηκε στενά με τον ντε Βρις στην έρευνα για την εξαφάνιση της κόρης της, δήλωσε στον ολλανδικό σταθμό SBS «συντετριμμένη» από την είδηση της επίθεσης.

«Προσπαθώ απεγνωσμένα να επικοινωνήσω με την οικογένειά του. Είμαι σοκαρισμένη», είπε.

Σαρλ Μισέλ: «Υποστηρίζουμε την ελευθερία του Τύπυ»

Η επίθεση κατά του ντε Βρις προκάλεσε οργή ανά την Ευρώπη.

«Πρόκειται για έγκλημα κατά της δημοσιογραφίας και για επίθεση στις αξίες της Δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε αδιάκοπα τη ελευθερία του Τύπου», ανέφερε στο Twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι χαρακτήρισε τα μέσα ενημέρωσης ραχοκοκαλιά της Δημοκρατίας.

«Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων είναι επιθέσεις εναντίον όλων μας», είπε.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι τρεις ύποπτοι συνελήφθησαν μετά την επίθεση, περιλαμβανομένου του πιθανού δράστη, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.