7ος χρόνος, ημέρα 2178η
Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021

Βασιλακόπουλος: Υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Βασιλακόπουλος: Υπάρχει κίνδυνος να ξαναζήσουμε ό,τι πέρυσι στη Θεσσαλονίκη

Με αφορμή την κρίσιμη επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Βόρεια Ελλάδα ο καθηγητής πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο να ζήσουμε ίδιες καταστάσεις με τις περισνές στην Θεσσαλονίκη.

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «αν οι Βορειοελλαδίτες φίλοι μας εμβολιαστούν γρήγορα και τηρήσουν τα μέτρα, προφανώς και δε θα υπάρξει πρόβλημα εκεί θα υπάρξει αποκλιμάκωση, εάν δεν εμβολιαστούν γρήγορα, θα υπάρξει».

«Τις τελευταίες εβδομάδες κατ’ ουσίαν η επιδημία βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα μεσοσταθμικά, άλλα σε κάποιες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας όντως υπάρχει πρόβλημα χωρίς σοβαρή εμβολιαστική κάλυψη, τόσο χαμηλά όσο στο 40%, με 45% δεν υπάρχει τείχος ανοσίας» ξεκαθάρισε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Όπως επισήμανε, «η αντιμετώπιση της πανδημίας η πιο συμμετοχική διαδικασία, στην κοινωνία δε φτάνουν μόνο οι γιατροί και οι κυβερνήσεις, καθένας από εμάς πρέπει να συμμετάσχει στην αντιμετώπιση».

«Οι νεκροί είναι αρκετοί, όχι τόσο όσοι ήταν, με αυτά τα κρούσματα είχαμε 100 περίπου νεκρούς, τώρα έχουμε 30 για να καταλάβετε τη σημασία του εμβολιασμού» διευκρίνισε.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, χώρες όπως η Πορτογαλία, Ιταλία, Γαλλία, Ισπανία πάνε τόσο καλύτερα γιατί έχουν 15% με 20% παραπάνω ποσοστό εμβολιασμού. «Να μην φοβάται ο κόσμος να κάνει την τρίτη δόση όσοι πρέπει να πάνε να την κάνουν για να προστατευθούν καλύτερα» υπογράμμισε.

Εστίασε στο έλλειμμα παιδείας «που έχουμε δεχθεί ως κοινωνία τα τελευταία 50 με 60 χρόνια ώστε να μην μπορούμε να δεχθούμε τα επιτεύγματα της επιστήμης».