Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με άμεση και απόλυτη χαλάρωση των μέτρων

Βασιλακόπουλος: Τι θα γίνει με άμεση και απόλυτη χαλάρωση των μέτρων

Κατά του σεναρίου άμεσης και απόλυτης χαλάρωσης των μέτρων τάχθηκε μέσω του ΣΚΑΪ ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για το θέμα.
 
«Αν πούμε 'ελεύθερα στα γήπεδα', σε τρία – τέσσερα ματς θα έχει παραπάνω κόσμο διότι ο μ.ο των εισιτηρίων στη Σούπερλιγκα είναι κάτω από 1000... Στα ντέρμπι θα υπάρχει συνωστισμός. Να κάνουμε ‘ελεύθερα’ τα καρναβάλια και όρθιοι στα κέντρα (που υπάρχουν) να βγάλουμε και τις μάσκες, θα μειωθεί πιο γρήγορα η επιδημία, αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος» επισήμανε ο Θ. Βασιλακόπουλος. 

«Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα», ξεκαθάρισε. 

Το πότε θα βγάλουμε τη μάσκα, εξήγησε ο Θ. Βασιλακόπουλος, εξαρτάται από τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε κοινωνίας και το ποσοστό εμβολιασμού. «Στις χώρες που αίρονται τα περισσότερα μέτρα οι άνω των 60 είναι όλοι εμβολιασμένοι, και είναι αυτοί που προκαλούν το πρόβλημα. Οπότε και να κολλήσει ένας νεαρός που έχει δυο φορές εμβολιαστεί η πιθανότητα να κινδυνέψει είναι πολύ πολύ μικρή». 

Για τη μάσκα διευκρίνισε πως «η υποχρεωτικότητα αφορά όταν υπάρχει κόσμος, όχι όταν είμαστε μόνοι μας. Με μια απόσταση το να πίνεις καφέ χωρίς μάσκα δεν είναι κακό σε εξωτερικό χώρο, η πιθανότητα μετάδοσης είναι πάρα πολύ μικρή» τόνισε. 

«Κάθε μέρα πεθαίνουν 70- 80 άνθρωποι, ανεμβολίαστοι, τελείως άδικα οι περισσότεροι που πεθαίνουν, αν είχαν εμβολιαστεί κατά 90% δε θα πέθαιναν» σημείωσε ο καθηγητής. 

Τόνισε πάντως ότι βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης. «Είναι γεγονός ότι είναι πιο βραδεία από ό,τι αναμέναμε, αλλά πλέον είναι τελείως σαφής, έχουμε 350 εισαγωγές κατά μ.ο από 550 μ.ο δύο εβδομάδες πριν». Τέλη Φεβρουαρίου, τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, η εικόνα είναι καλύτερη και τον Μάρτιο θα είναι ακόμα καλύτερη.