8ος χρόνος, ημέρα 2437η
Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022

Βασικός «παίκτης» στο ΕΛΚ ο Μητσοτάκης, απόδειξη αποδοχής η πρόσκληση Πελόζι

Βασικός «παίκτης» στο ΕΛΚ ο Μητσοτάκης, απόδειξη αποδοχής η πρόσκληση Πελόζι
AP Images

Υπό άλλες συνθήκες πιθανόν να περνούσε σε δεύτερη μοίρα. Το γεγονός όμως ότι εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε πρόσκληση για να απευθυνθεί στο αμερικανικό κογκρέσο στις 17 Μαΐου, ασφαλώς και απαιτεί ειδική αναφορά.

Όχι μόνο γιατί θα γίνει ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που θα μιλήσει ενώπιον του πλέον ισχυρού νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ, αλλά και για το γεγονός ότι με την κίνηση αυτή οι Ηνωμένες Πολιτείες καταγράφουν τη στήριξη τους στην Ευρώπη μέσα από τον κ.Μητσοτάκη.

Η επιλογή αυτή του κ. Μπάιντεν και της κυρίας Πελόζι αναδεικνύει το σημαντικό διεθνές «αποτύπωμα» του κ.Μητσοτάκη, ο οποίος με μεθοδικότητα και χαμηλούς τόνους «χτίζει» την εικόνα της χώρας εντός και εκτός συνόρων. Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο Έλληνας πρωθυπουργός χαίρει μεγάλης εκτίμησης.

Η ΝΔ μετά τις εκλογές του 2019 είναι το μεγαλύτερο κόμμα ανάμεσα στα φιλελεύθερους κομματικούς σχηματισμούς στην Ευρώπη. Το σχεδόν 39% που συγκέντρωσε το κυβερνών κόμμα υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη αποτέλεσε το στοιχείο που οδήγησε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο να χαρακτηρίζεται ως ένας από τον πλέον δημοφιλής φιλελεύθερους πολιτικούς εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ενδεικτικό της ευρύτατης αποδοχής είναι το ταξίδι αστραπή που έκανε πριν από μερικούς μήνες στη Μαδρίτη για να λάβει μέρος ως ομιλητής στο συνέδριο του Λαικού Κόμματος της Ισπανίας. Στο ίδιο πλαίσιο τους τελευταίους μήνες το πρωθυπουργικό γραφείο έχει γίνει δέκτης αιτημάτων από αρχηγούς αδερφών κομμάτων που ανήκουν στο ΕΛΚ για συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ενώ ο κ.Μητσοτάκης θα είναι ένας από τους κύριους ομιλητές στο προσεχές συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος στην Ολλανδία.

Αυτή τη στιγμή ο κ.Μητσοτάκης είναι ένας από τους δέκα πρωθυπουργούς που ανήκουν στην οικογένεια του Λαϊκού Κόμματος και είναι σαφές ότι η φιλελεύθερη ευρωπαϊκή οικογένεια ποντάρει σε εκείνον.

Όπως επισημαίνει στο liberal.gr πηγή του ΕΛΚ αυτό που έχει εκτιμηθεί από τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικογένεια στον κ.Μητσοτάκη είναι ότι παίρνει θέση για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη γηραιά ήπειρο με ευθύτητα, καθαρότητα και σαφήνεια. Και όλα αυτά όπως σημειώνει η ίδια πηγή πάντοτε με έντονο το στοιχείο της συναίνεσης, στοιχείο που εκτιμάται ιδιαίτερα στους κύκλους του Λαϊκού Κόμματος.

Η αποδοχή αυτή λοιπόν περνάει στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και ουσιαστικά αντανακλάται και στην πρόσκληση της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι. Οι δυο τους άλλωστε συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια του πρώτου ταξιδιού του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον το 2019.