«Βασική αβεβαιότητα του προϋπολογισμού η πανδημία»
Θόδωρος Σκυλακάκης

«Βασική αβεβαιότητα του προϋπολογισμού η πανδημία»

«Η βασική αβεβαιότητα που έχει ο προϋπολογισμός είναι η πανδημία», ανέφερε από τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης εξηγώντας ότι το προσχέδιο κάνει την υπόθεση ότι θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις μέχρι και τον Απρίλιο του 2021, με τη μορφή μέτρων και ότι θα έχουμε σοβαρή επίπτωση στον τουρισμό. 

Ωστόσο, όπως είπε κατά τη συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το τι θα συμβεί δεν το γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή, μολονότι το ΔΝΤ κάνει την υπόθεση ότι η πανδημία θα μας επηρεάζει για δύο ακόμη χρόνια. «Σήμερα αναφέρθηκαν οι αβεβαιότητες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές. Η βασική αβεβαιότητα είναι η πανδημία», εξήγησε εκτιμώντας ότι θα έχουμε σοβαρές επιπτώσεις μέχρι τον Απρίλιο του 2021 με τη μορφή περιοριστικών μέτρων και θα έχουμε μια σοβαρή επίπτωση στον τουρισμό». Άλλωστε, το απαισιόδοξο σενάριο προβλέπει βαρύτερες επιπτώσεις στον τουρισμό και μέτρα για την πανδημία μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Στο καλό σενάριο το 2021 ο τουρισμός θα φτάσει στο 60% του 2019, ανέφερε από την Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ.Σκυλακάκης κατά την συζήτηση για το προσχέδιο του προυπολογισμού. Επίσης επισήμανε ότι από το 2022 και μετά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να διατηρήσουμε την δημοσιονομική ευστάθεια.

Ως εκ τούτου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «από το 2022 και μετά πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να διατηρήσουμε τη δημοσιονομική ευστάθεια και την ικανότητα της οικονομίας να ανακάμψει». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον ίδιο αχτίδα αισιοδοξίας αποτελεί η κουλτούρα πληρωμών των πολιτών. «Παρακολουθώντας τα έσοδα βλέπουμε ότι  οι άνθρωποι συνεχίζουν κατά το δυνατόν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Αυτό είναι σημαντικό γιατί διατηρεί τη δομή του προϋπολογισμού για την επόμενη ημέρα», υπογράμμισε.