7ος χρόνος, ημέρα 2147η
Παρασκευή, 17 Σεπτεμβρίου 2021

Βαρυμπόμπη: Συγκλονιστικά βίντεο με πυροσβεστικό να περνά μέσα από τις φλόγες και την εξάπλωση της φωτιάς

Βαρυμπόμπη: Συγκλονιστικά βίντεο με πυροσβεστικό να περνά μέσα από τις φλόγες και την εξάπλωση της φωτιάς

Δύο συγκλονιστικά βίντεο που αποκαλύπτουν την ένταση της χθεσινής πυρκαγιάς ήρθαν στη δημοσιότητα. Στο πρώτο ομάδα πυροσβεστών με το όχημά τους σχεδόν εγκλωβίζεται από το πύρινο μέτωπο ενώ το δεύτερο αποτυπώνει σε λίγα δευτερόλεπτα την εξάπλωση της φωτιάς, από την ώρα που ξέσπασε έως αργά το βράδυ της Τρίτης.

Στο βίντεο παρουσιάζεται το χρονογράφημα (time lapse video) της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το μεσημέρι (13:25) της Τρίτης 3 Αυγούστου 2021 στους πρόποδες της Πάρνηθας, στη Βαρυμπόμπη (Αττική), όπως αυτό καταγράφηκε από τις κάμερες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr στην Πεντέλη.

Στο βίντεο φαίνεται χαρακτηριστικά η πολύ ισχυρή επαγωγική στήλη που ανέπτυξε η πυρκαγιά εξαιτίας της πολύ πυκνής και εξαιρετικά ξηρής καύσιμης ύλης, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων. Αν και συνοπτικά οι άνεμοι δε ξεπερνούσαν τα 3-4 μποφόρ, η πυρκαγιά δημιούργησε το δικό της «τοπικό καιρό», ενισχύοντας τους επιφανειακούς ανέμους οι οποίοι στη συνέχεια καθοδήγησαν την φορά εξάπλωσης των μετώπων.