Βαρθολομαίος: Λύπη για τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια

Βαρθολομαίος: Λύπη για τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια

Στις καταστροφικές πυρκαγιές που ξέσπασαν τις τελευταίες ώρες στην Ελλάδα και την Τουρκία αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης:

«Θέλω να εκφράσω την λύπη ασφαλώς όλων μας για τις μεγάλες πυρκαγιές που ξέσπασαν στην Εύβοια κυρίως και σε άλλα διαμερίσματα της Ελλάδος, και εδώ στην Τουρκία, στην Προικόννησο, στο Εσκί Σεχίρ, και να ευχηθώ να μας φυλάγει ο Θεός όλους μας από την μάστιγα των πυρκαγιών», ανέφερε ο κκ Βαρθολομαίος ο οποίος χοροστάτησε στον εσπερινό της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στον φερώνυμο Ναό του χωριού του στην Ίμβρο, και στον οποίο παρέστησαν ο Μητροπολίτης Μύρων Χρυσόστομος, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη Γεωργία Σουλτανοπούλου, η Πρόξενος κυρία Δανάη Βασιλάκη, ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Βιετνάμ Ιωάννης Ραπτάκης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Στυλιανός Πούλαδος, και τα μέλη του ΔΣ, ο Πρόεδρος της Ιμβριακής Ένωσης Μακεδονίας-Θράκης Παύλος Σταματίδης, και μέλη του ΔΣ, η Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, πλήθος κατοίκων των Αγίων Θεοδώρων και Ιμβρίων που ζουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες.

«Υποθέτω ότι βλέπετε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό μας την χαρά και την συγκίνηση της αποψινής βραδιάς που αξιωνόμαστε να γιορτάσουμε για ακόμη μία φορά την εορτή της Παναγίας στο νησί μας, και εμείς απόψε εδώ στο χωριό μας», είπε συγκινημένος ο Παναγιώτατος στη σύντομη ομιλία του προς τους πιστούς.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στο πρόσωπο της Παναγίας και στην ιδιαίτερη τιμή που της αποδίδουν οι πιστοί, «διότι την πιστεύουμε και την θεωρούμε Μητέρα του Θεού, Μητέρα της Εκκλησίας, Μητέρα του κόσμου, Μητέρα του καθενός από εμάς». 

Το πρωί της Τετάρτης, ο Παναγιώτατος τέλεσε, στον Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου το 1961 χειροτονήθηκε διάκονος, στην πρωτεύουσα της νήσου, Παναγία, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών του Γέροντός του, τότε Ίμβρου και Τενέδου Μελίτωνος, του συνταξιώτου του, Κυρίλλου, αποθανόντος ως Γορτύνης και Αρκαδίας και των παραστάντων στην χειροτονία του, μετέπειτα Μητροπολιτών Σερρών και Νιγρίτης Μαξίμου και Μετρών και Αθύρων Θεοκλήτου.

Ακολούθως πραγματοποίησε εθιμοτυπικές επισκέψεις στον Έπαρχο και τον Δήμαρχο του νησιού, στους οποίους ευχήθηκε τα δέοντα για την εορτή των θυσιών των Μουσουλμάνων.

Την προτροπή προς την Ιμβριακή νεολαία να ενστερνισθεί και να φυλάσσει «ως κόρην οφθαλμού τας πατρώας παραδόσεις και τας ανεκτιμήτους αξίας, αι οποίαι συγκροτούν την ταυτότητά μας και έσωσαν το Γένος μας», απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, στην ομιλία του, το απόγευμα της Τετάρτης, κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο χωριό του, τους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, για την παρουσίαση του Λευκώματος «ΙΜΒΡΟΣ - Ταξίδι στον χρόνο, μέσα από τις γεύσεις και τις παραδόσεις», που επιμελήθηκε η κυρία Δέσποινα Πορτοκάλη και εκδόθηκε από το Σύλλογο Ιμβρίων Αθηνών.

«Κάθε πρωτοβουλία, η οποία συμβάλλει εις την διάσωσιν, καλλιέργειαν και προβολήν του πολιτισμού της Ίμβρου, είναι πολύτιμη και αξιέπαινη και μας χαροποιεί ιδιαιτέρως. Ο,τι επεβίωσε τόσους αιώνας, ο,τι έσωσε τους κατοίκους της πατρίδος μας ως κανών ζωής, δεν επιτρέπεται να χαθή σήμερα, εις την εποχήν των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των αγώνων διά την πολιτισμικήν ιδιοπροσωπίαν», επισήμανε ο Ίμβριος Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:

«Δοξάζομεν εκ βαθέων τον Θεόν της αγάπης. Το απαράδεκτον «Πρόγραμμα διαλύσεως» του 1964 προξένησεν ανείπωτα δεινά, αλλά δεν διέλυσε το ήθος και το ηθικόν των Ιμβρίων. Αντιθέτως, η πρωτόγνωρη δοκιμασία έγινε γυμνασία, πηγή δυναμισμού, διά να διατηρήσωμεν την ταυτότητά μας. Ευγνωμονούμεν όσους έμειναν εις την χειμαζομένην Ίμβρον όλα τα πέτρινα χρόνια. Χωρίς αυτούς δεν θα υπήρχαν σήμερα τα χωριά μας, δεν θα διεσώζετο η ιδική μας Ίμβρος. Ούτε, βέβαια, η ξενιτιά αλλοίωσε την ψυχήν και την γνησιότητά μας. Όπου και να ευρέθησαν οι Ίμβριοι, «κράτησαν μέσα τους την Ίμβρο», την κράτησαν ενσωματωμένην εις τον τρόπον ζωής τους εις ξένους τόπους.

Και ιδού! Σήμερα ζώμεν μίαν ανοδικήν πορείαν. Είμεθα δε βέβαιοι ότι η πρόοδος θα συνεχισθή. Ο Πατριάρχης σας αγωνίζεται δι' αυτό και προσεύχεται αδιαλείπτως, να σκέπη και να ευλογή ο αγαθοδότης Θεός την γενέτειράν μας. Τα σχολεία μας λειτουργούν, και διά πρώτην φοράν εις την ιστορίαν της νήσου, έχομεν το Λύκειόν μας. Αι πύλαι των ναών είναι ανοικταί. Έχομεν πολλά ανακαινισμένα εξωκκλήσια και τα δύο αγιορειτικά μετόχια των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και των Ταξιαρχών με το στοργικόν ενδιαφέρον του ποιμενάρχου μας. Αρκετοί συμπατριώται μας επιστρέφουν δι? εγκατάστασιν εις την αλησμόνητον πατρίδα. Εις το εξωτερικόν, οι Ίμβριοι προκόπτουν με την εργατικότητα, την ευφυίαν και το ήθος τους. Ο Πατριάρχης σας είναι υπερήφανος δι' όλους σας!»

Και αυπευθυνόμενος προς την Ιμβριακή νεολαία ο Παναγιώτατος επισήμανε:

«Αδυνατούμεν να ολοκληρώσωμεν αυτόν τον σύντομον χαιρετισμόν, χωρίς να απευθυνθώμεν προς την νέαν γενεάν της Ίμβρου, πρόσωπον προς πρόσωπον...

Σας παρακαλούμε να σκέπτεσθε και να επισκέπτεσθε την Ίμβρον, να ανοίγετε τα σπίτια των προγόνων σας, διά να αγάλλωνται οι ζώντες και να σκιρτούν αι ψυχαί των εκλιπόντων. Διά να συνεχίση να κτυπά η καμπάνα. Διά να ακούεται η πατρογονική λαλιά των Ιμβρίων. Σας προσκαλούμε να στηρίζετε την λειτουργίαν των σχολείων μας, η οποία εδημιούργησε νέας ελπίδας και προοπτικάς δι' ένα καλύτερον μέλλον διά την Ίμβρον. Επίσης, να συμμετέχετε εις το έργον των Συλλόγων και των Σωματείων μας. Και να θέτετε πάντοτε το ερώτημα: «Αν δεν ενδιαφερθούμε και δεν αγωνισθούμε ημείς διά την Ίμβρον, άραγε ποίος άλλος θα το πράξη;».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ