Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα υποστηρίζει τον περαιτέρω διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

Βαρβιτσιώτης: Η Ελλάδα υποστηρίζει τον περαιτέρω διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας

«Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει τον περαιτέρω διάλογο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ρωσίας. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις, όπως ο περιορισμός του δικαιώματος κυρίαρχων χωρών για μελλοντική ενταξιακή προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή στο ΝΑΤΟ», αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Υπενθυμίζει, μάλιστα, όπως προστίθεται, τις «αυστηρές» κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Κριμαία το 2014, σημειώνοντας ότι «θα ακολουθήσουν αντίστοιχα μέτρα, εάν συμβεί κάτι παρόμοιο, που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, όπως σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, τονίζει ότι η επιθυμία της Ελλάδας να διατηρήσει τους δεσμούς της με τη Μόσχα «δεν αναιρεί σε καμιά περίπτωση τις υποχρεώσεις ή τη δέσμευσή μας ως προς την τήρηση της αλληλεγγύης και της ενότητας, τόσο απέναντι στο ΝΑΤΟ όσο και έναντι της ΕΕ».

Σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει το Bloomberg, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συνοδεύει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στις Συνόδους Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ ήταν εκείνος που έκανε την προεργασία (με την ιδιότητα του Συμπροέδρου της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής Ελλάδας- Ρωσίας) της συνάντησης Μητσοτάκη- Πούτιν, τον περασμένο Δεκέμβριο.

Στη συνέντευξή του, αναφέρεται επιπροσθέτως, ο κ. Βαρβιτσιώτης σημειώνει ότι η Ρωσία θα βγει ζημιωμένη, αν αποφασίσει να μειώσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν άλλες αγορές έτοιμες να εισάγουν φυσικό ρωσικό αέριο», όπως πρόσθεσε.

Τέλος, τονίζεται στην ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού πως στη συνέντευξή του αναφέρει, ακόμη, ότι υπάρχουν και εναλλακτικές πηγές αντί του ρωσικού αερίου, μεταξύ των οποίων τα κοιτάσματα αερίου σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο. «Η ενέργεια που παράγεται στην περιοχή από αυτές τις πηγές θα μπορούσε να εξαχθεί στην Ευρώπη».