7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Βαρβιτσιώτης: Η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον βάση συζήτησης με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ

Βαρβιτσιώτης: Η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον βάση συζήτησης με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ
Φωτογραφία αρχείου

«Η Διακήρυξη των Αθηνών για το περιβάλλον αποτελεί τη βάση συζήτησης με τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ» επισημαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης με ανάρτησή του σχετικά με τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των EUMED, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Όπως σημειώνει ο κ. Βαρβιτσιώτης «χθες ήταν μία σημαντική ημέρα για τη χώρα μας και τη Μεσόγειο με την παρουσία 9 χωρών (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Μάλτα, Κύπρος, Πορτογαλία, Σλοβενία, Κροατία και Ελλάδα) και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Για πρώτη φορά, όπως αναφέρει, αποφασίστηκε η στενότερη συνεργασία για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη βελτίωση της ποιότητας της κοινής μας θάλασσας και τον συντονισμό στην πολιτική προστασία, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές φωτιές του φετινού καλοκαιριού που έπληξαν Ελλάδα, Κύπρο και Ιταλία.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως «υιοθετήθηκε το κοινό μας πλαίσιο για την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Η μετανάστευση είναι μία άλλη κοινή πρόκληση που αντιμετωπίζουν όλες οι χώρες του Νότου».

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι «ο συντονισμός των χωρών που ξεκίνησε με την προπαρασκευαστική σύνοδο των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που ξεκίνησε με τη Σύνοδο της Αθήνας θα συνεχιστεί». Και προσθέτει: «Για μένα αποτελεί τιμή και ευθύνη να καλλιεργήσουμε περαιτέρω το καλό κλίμα συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ