Baidu: Πρεμιέρα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για την «κινεζική Google»

Baidu: Πρεμιέρα στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ για την «κινεζική Google»

Την πρώτη της εμφάνιση στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκανε σήμερα η μετοχή της κινεζικής μηχανής αναζήτησης Baidu, η οποία κατάφερε να αντλήσει 3,1 δισ. δολάρια.

Η μετοχή της τεχνολογικής εταιρείας, η οποία διαπραγματεύεται και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενισχύθηκε την πρώτη ημέρα κατά σχεδόν 1% και έκλεισε στα επίπεδα των 256,6 δολαρίων Χονγκ Κονγκ. Η Baidu προστέθηκε έτσι και αυτή στη μεγάλη λίστα κινεζικών εταιρειών τεχνολογίας που μετά την εισαγωγή τους στις αγορές των ΗΠΑ έχουν επιλέξει για προχωρήσει και σε δεύτερη εισαγωγή στο Χονγκ Κονγκ, όπως είναι η Alibaba, η JD.com και η NetEase. 

Η μεγαλύτερη μηχανή αναζήτησης στην Κίνα, η οποία κατά πολλούς θεωρείται ως η κινεζική εκδοχή της «Google», το τελευταίο διάστημα έχει στραφεί και στην τεχνητή νοημοσύνη, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να εισχωρήσει στον πολλά υποσχόμενο τομέα της αυτόνομης οδήγησης, με το σύστημα «Apollo».

Το τελευταίο, μάλιστα, ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στα ηλεκτρικά οχήματα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, αλλά και στο φιλόδοξο project για την κατασκευή ρομπο-ταξί, τα οποία θα χρησιμοποιούνται στις μεγάλες κινεζικές πόλεις.

Σύμφωνα με την ιαπωνική Mizuho Securities, αυτή την στιγμή ο κλάδος της αυτόνομης οδήγησης έχει αξία 40 δισ. δολαρίων, ενώ οι προοπτικές είναι κάτι παραπάνω από ευοίωνες, χάρη στην πρόθεση του Πεκίνου να στηρίξει την ανερχόμενη βιομηχανία.

AP Photo/Mark Schiefelbein