«Bad bank» ετοιμάζει η ΕΚΤ έναντι νέου κύματος κόκκινων δανείων
Reuters

«Bad bank» ετοιμάζει η ΕΚΤ έναντι νέου κύματος κόκκινων δανείων

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ετοιμάζουν ένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν το ενδεχόμενο εκατοντάδων δισ. ευρώ απλήρωτων δανείων στον απόηχο της πανδημίας του κορονοϊού, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters.

Το σχέδιο, που μελετάται τη στιγμή που η Ευρώπη ετοιμάζεται να κινητοποιήσει τρισ. ευρώ για να ενισχύσει την οικονομία της περιοχής, έχει στόχο να θωρακίσει τις εμπορικές τράπεζες από τις επιπτώσεις της κρίσης σε περίπτωση που η αυξανόμενη ανεργία εξαφανίσει τα εισοδήματα που απαιτούνται για την αποπληρωμή των δανείων.

Όπως αναφέρει το Reuters, η ΕΚΤ έχει συστήσει ομάδα εργασίας που επεξεργάζεται την ιδέα μιας «κακής τράπεζας», όπου θα συγκεντρωθούν τα κόκκινα δάνεια, και οι εργασίες της έχουν εντατικοποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΕΚΤ δεν σχολίασε αυτές τις πληροφορίες.

Το ύψος του χρέους στην ευρωζώνη που θεωρείται απίθανο αν αποπληρωθεί αγγίζει ήδη το μισό τρισ. ευρώ, σύμφωνα με επίσημες στατιστικές και αναμένεται να αυξηθεί, ακόμη και να διπλασιαστεί, καθώς η κρίση του κορονοϊού δημιουργεί πιέσεις στους δανειολήπτες και φέρνει σε δύσκολη θέση τις ήδη ευάλωτες τράπεζες εμποδίζοντας νέους δανεισμούς.

Παρόλο που η ιδέα αυτής της «κακής τράπεζας» είχε συζητηθεί πριν από δύο χρόνια και είχε μπει στο ράφι, η ΕΚΤ συμβουλεύεται τράπεζες και αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με αυτή την πιθανότητα τις τελευταίες εβδομάδες.

Ένα από τα προσχέδια που συζητιούνται θα περιλαμβάνει και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, που θα έχει ρόλο εγγυητή για την κακή τράπεζα.

Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εστιάζει στην αξιοποίηση του πακέτου ύψους 750 δισ. ευρώ για την ενίσχυση των οικονομιών που έχουν πληγεί από τον Covid-19, όμως η ιδέα της κακής τράπεζας και το προσχέδιο της ΕΚΤ είναι πιθανό να συζητηθεί μεταξύ κεντρικών τραπεζιτών και υπουργών αργότερα μέσα στο έτος.

Σε σχετική ερώτηση χθες, Τρίτη, ο Αντρέα Ενρία, επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, δήλωσε ότι παρόλο που υποστηρίζει την ιδέα, είναι «πρόωρο» να συζητηθεί τώρα, μια που δεν γνωρίζουμε ακόμη πόσο σφοδρές θα είναι οι επιπτώσεις του κορονοϊού.

Ο Ενρία είπε ότι η ΕΚΤ μελετά το πώς θα αντεπεξέλθουν οι τράπεζες σε περίπτωση που η κρίση επιδεινωθεί. Το κεφάλαιο των τραπεζών, που ανέρχεται σε 600 δισ. ευρώ, δήλωσε, λογικά θα είναι αρκετό, εκτός και αν υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Ωστόσο, οποιαδήποτε πανευρωπαϊκή απόπειρα αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων θα εγείρει πιθανότατα τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, που αντιτίθεται σταθερά σε σχέδια που προτείνουν κοινή ευθύνη για χρέη σε άλλες χώρες. Όμως, ενώ το πρόβλημα των κόκκινων δανείων αφορούσε κυρίως τις φτωχότερες χώρες της ΕΕ μετά την χρηματοοικονομική κρίση του 2008, με τις ελληνικές και τις ιταλικές τράπεζες να μην έχουν συνέλθει ακόμη, οι επιπτώσεις του κορονοϊού, που έπληξε σφοδρά και τη Γερμανία, μπορεί να φέρουν εκπλήξεις, όπως συνέβη με τη συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης.