Β. Σόιμπλε για Συνταγματικό Δικαστήριο: «Η απόφασή του θέτει σε κίνδυνο το ευρώ»

Β. Σόιμπλε για Συνταγματικό Δικαστήριο: «Η απόφασή του θέτει σε κίνδυνο το ευρώ»

Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξέφρασε την αντίθεση του για την πρόσφατη απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας, τονίζοντας ότι θέτει σε κίνδυνο το κοινό νόμισμα της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt, ο Σόιμπλε δήλωσε «Ενδεχομένως να αρχίσει να αμφισβητείται η ίδια η ύπαρξη του ευρώ και σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, διότι κάθε εθνικό συνταγματικό δικαστήριο μπορεί να κρίνει από μόνο του».

Παράλληλα, ο πρόεδρος- πια -της Ομοσπονδιακής Βουλής πρόσθεσε  «Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την ισχυροποίηση της Ευρώπης», ενώ συμπλήρωσε λέγοντας «Είναι γνωστό ότι, ως υπουργός Οικονομικών, δεν συμφωνούσα πάντα με τις αποφάσεις της ΕΚΤ, με όλο τον σεβασμό για την ανεξαρτησία της».

Σημειώνεται ότι με την απόφαση της 5ης Μαΐου, το γερμανικό Συνταγματικό Δικαστήριο αμφισβήτησε ευθέως τη νομιμότητα του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ (γνωστού ως QE ή, ακριβέστερα, Public Sector Purchase Programme), βάσει του οποίου η ΕΚΤ έχει αγοράσει μέχρι σήμερα πάνω από 2 τρισ. ευρώ δημοσίου χρέους.