Β. Παπαευγαγγέλου: Θα δούμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες - Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση

Β. Παπαευγαγγέλου: Θα δούμε αύξηση κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες - Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση

Τις αμέσως επόμενες ημέρες αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων, καθώς λόγω της κακοκαιρίας «Μήδεια» θα αυξηθεί σημαντικά ο χρόνος παραμονής σε κλειστούς χώρους σε σχέση με σήμερα, σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής των Εμπειρογνώμων Βάνα Παπαευαγγέλου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο περιορισμό των επαφών και επαγρύπνηση.

«Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχος, τις επόμενες ημέρες θα κλειστούμε μέσα κι αυτό θα αυξήσει τα κρούσματα. Δε χρειάζεται ούτε τρόμος ούτε εφησυχασμός. Προσοχή στην ενδοοικογενειακή μετάδοση ειδικά αυτές τις πρώτες μέρες που θα χρειαστεί να μείνουμε σπίτι», τόνισε εμφατικά η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε ότι «κολλάμε από συγγενείς και φίλους πιο συχνά από τον κακό ξένο», καταλήγοντας «να προσέχουμε ποιους βάζουμε στο σπίτι μας».

«Δεν μπορούμε να κουραστούμε προτού κουραστεί ο ιός, ανέφερε χαρακτηριστικά κάνοντας εκτενή αναφορά στις εισαγωγές στα νοσοκομεία που κινούνται με ένα μέσο όρο 200 άτομα την εβδομάδα, οι νοσηλείες είναι πολύ περισσότερες από τα εξιτήρια, στο γεγονός ότι τα ποσοστά πληρότητας των κλινών φτάνουν το 51% πανελλαδικά και το 83% στην Αττική. Το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό στο λεκανοπέδιο και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100.

Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων έφτασε τα 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος. Ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτές που κυκλοφορούν, όπως είπε η καθηγήτρια.

Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έφτασαν τους 1.900, οι εισαγωγές έφτασαν τις 200 ανά ημέρα και κατά 67% αυξήθηκε ο αριθμός των διασωληνωμένων.

Αναφέρθηκε επίσης στην ορθή χρήση μάσκας και σε μελέτη για την διπλή μάσκα για την περαιτέρω μείωση τη διασποράς του ιού. Είπε ότι οι οδηγίες στην Ελλάδα για τη χρήση της μάσκας δεν έχουν αλλάξει και η επιτροπή θα ασχοληθεί με το θέμα σε επόμενη συνεδρίασή της.

Η κα Παπαευαγγέλου μίλησε και για το εμβόλιο της AstraZeneca που θα γίνεται στην ηλικιακή ομάδα 60 έως 64 ετών στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως «έχει πολύ καλά χαρακτηριστικά ασφαλείας παράγει ανοσία και δείχνει μεγάλη αποτελεσματικότητα». Ήδη όπως είπε, έχουν κλειστεί 140.000 ραντεβού σε μόνο μια ημέρα. Επίσης πρόσθεσε ότι δεν θα αναβληθούν οι εμβολιασμοί παρά την κακοκαιρία της επόμενης εβδομάδος και εξήγησε ότι σε περίπτωση χιονόπτωσης που θα δυσκολέψει τη μετάβαση ηλικιωμένων στα εμβολιαστικά κέντρα, οι δόσεις θα χορηγηθούν σε άτομα που μπορούν να κάνουν το εμβόλιο για να μη χαθούν.

Απαντώντας σε ερώτηση για το βρετανικό στέλεχος του ιού και εάν είναι πιο μεταδοτικό στα παιδιά, είπε ότι έχει βρεθεί από τελευταίες μελέτες ότι είναι εξίσου μεταδοτικό σε παιδιά και ενήλικες αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνθηκαν από αυτό σε σχέση με τα παιδιά που είχαν νοσήσει στην αρχή της πανδημίας όπως προκύπτει από στοιχεία από τη Βρετανία.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, η κυρία Παπαευαγγέλου επανέλαβε ότι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά από τις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου κυμάνθηκε στο 10%. Η γνώμη των περισσοτέρων στην Επιτροπή είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στην αύξηση της κινητικότητας των γονέων.

Τέλος, η κ. Παπαευαγγέλου επιβεβαίωσε ότι υπήρξε επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με επιστήμονες στο Ισραήλ προκειμένου να εκφράσει την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετέχει στην κλινική μελέτη για το νέο φάρμακο -που στοχεύει στο μόριο cd 24 - και το οποίο αναπτύχθηκε στο Ισραήλ. Η κ. Παπαευαγγέλου είπε ότι η χρήση του έχει δώσει μέχρι στιγμής ελπιδοφόρα δεδομένα καθώς στοχεύει στην μείωση της φλεγμονής που προκαλεί ο κορονοϊός.