Β. Παπαευαγγέλου: Μειώνονται οι εισαγωγές αλλά διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ

Β. Παπαευαγγέλου: Μειώνονται οι εισαγωγές αλλά διατηρείται η πίεση στο ΕΣΥ

Υπάρχει σταδιακή μείωση των κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας με εξαίρεση κάποιες περιοχές όπου «μπορούμε να πούμε ότι ο τόπος ακόμα βράζει», επισήμανε η Καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι παρόλο που παρατηρείται μείωση στην εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία, η πίεση στο σύστημα Υγείας διατηρείται λόγω των ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.

Ειδικότερα, κατά την τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, η κ. Παπαευαγγέλλου εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή εισηγήθηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 7 Ιανουαρίου, παρά την υποτονική βελτίωση που παρουσιάζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Το πιο σημαντικό για την άρση των περιοριστικών μέτρων είναι η κατάσταση των ΜΕΘ, η οποία δε βελτιώθηκε όπως θα θέλαμε. Επομένως, η αύξηση της κινητικότητας θα επιβάρυνε το επιδημιολογικό φορτίο», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερο όφελος για τους μαθητές να ανοίξουν τα σχολεία για μια εβδομάδα αφού ακολουθούν οι γιορτές των Χριστουγέννων.

Η ίδια επανέλαβε ότι η εκπαίδευση είναι η απόλυτη προετραιότητα τους και ότι τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την εκπαίδευση με φυσική παρουσία.«Τα σχολεία είναι τα τελευταία που πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν» υπογράμμισε, εμμένοντας στη θέση των επιστημόνων ότι ο ιός δεν μεταδίδεται στα σχολεία. 

Την ίδια ώρα, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας σχολίασε την απόφαση των Βρετανών να εμβολιάσει κατά του κορονοϊού και τα παιδιά, σημειώνοντας ότι η απόφαση τους «δε μας ξαφνιάζει».

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε σε αντίστοιχες πρωτοβουλίες της Βρετανίας, η οποία όπως ανέφερε η κ. Παπαευαγγέλου, επιδεικνύει αυξημένα αντανακλαστικά και τόλμη. 

Έτσι αναφέρθηκε στο 1999, οπότε και η Βρετανία προχώρησε στον εμβολιασμό του 80% των παιδιών και των εφήβων για τη μηνιγγίτιδα ομάδας C, πρωτοπορώντας στην Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά στο πρόσφατο 2012, οπότε καταγράφηκε στη χώρα έξαρση του κοκκύτη με αποτέλεσμα να πεθαίνουν βρέφη, όπως σημείωσε η καθηγήτρια, η Βρετανία εμβολίασε όλες τις εγκύους και σταμάτησε την ενδημική έξαρση του κοκκύτη.

Γκ. Μαγιορκίνης: Μικρότερη μείωση των κρουσμάτων στην Αθήνα από ό,τι στη Θεσσαλονίκη

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι  καταγράφεται πλέον στην μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη εξήγησε κατά την αποψινή ενημέρωση ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Όπως επανέλαβε το ενεργά κρούσματα διατηρούνται και στις δύο περιοχές κάτω από τη μονάδα όσον αφορά τον δείκτη επιδημιολογικής παρατηρήσης RT.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ' αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.