B. Ορμπάν: Θέσαμε βέτο για τον εκβιασμό της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

B. Ορμπάν: Θέσαμε βέτο για τον εκβιασμό της Ευρώπης για το μεταναστευτικό

Η Ουγγαρία άσκησε βέτο στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021/27 και στο Ταμείο Ανάκαμψης για τον κορονοϊό, επειδή θα την ανάγκαζαν να υποχωρήσει στο θέμα της μετανάστευσης, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο πρωθυπουργός της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με το Reuters, η Ουγγαρία μαζί με την Πολωνία, άσκησαν βέτο τόσο στον προϋπολογισμό όσο και στο σχέδιο ανάκαμψης, επειδή ο νόμος για τον προϋπολογισμό περιείχε μια ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα κεφάλαια από την τήρηση του κράτους δικαίου.

«Μετά την αποδοχή της τρέχουσας πρότασης δεν θα υπήρχε κανένα εμπόδιο για τη δέσμευση της εκταμίευσης κεφαλαίων στα κράτη μέλη που στηρίζουν τη μετανάστευση και στον εκβιασμό των χωρών που αντιτίθενται στη μετανάστευση με δημοσιονομικές κυρώσεις», ανέφερε ο Όρμπαν στη δήλωση που δημοσίευσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI.

Ο προϋπολογισμός και το πακέτο ανάκτησης δεν έχουν συγκεκριμένες ρήτρες σχετικά με τη μετανάστευση.

Ο Όρμπαν είναι ένθερμος αντίπαλος της μαζικής μετανάστευσης, με την αιτιολογία ότι αλλοιώνει την εθνική και ευρωπαϊκή ταυτότητα. Επί του παρόντος υφίσταται διαδικασία της Ε.Ε. κατά της Ουγγαρίας, για παραβίαση των δημοκρατικών κανόνων.

Διαβάστε ακόμη: - Βέτο από Ουγγαρία και Πολωνία στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το σχέδιο ανάκαμψης

Ο ρόλος της Γερμανίας στο βέτο Πολωνίας και Ουγγαρίας