Β. Όρμπαν: Θα παραδώσω τις έκτακτες εξουσίες μέχρι τα τέλη Μαΐου

Β. Όρμπαν: Θα παραδώσω τις έκτακτες εξουσίες μέχρι τα τέλη Μαΐου

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν ανακοίνωσε πως προτίθεται να παραδώσει τις έκτακτες εξουσίες που του εκχωρήθηκαν από το κοινοβούλιο της χώρας με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού, γεγονός που είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων τόσο στο εσωτερικό όσο και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters.

Πιο αναλυτικά, ο Ούγγρος πολιτικός με ανάρτησή του στο Facebook ανέφερε πως «η κυβέρνηση προτίθεται να επιστρέψει στο Κοινοβούλιο τις έκτακτες εξουσίες που της εκχωρήθηκαν για την καταπολέμηση του κορονοϊού μέχρι τα τέλη του μήνα».

Παράλληλα, ο Β. Όρμπαν, μετά το πέρας συνάντησης με τον Σέρβο ομόλογό του Αλεξάντερ Βούτσιτς ανέφερε πως η κριτική που του ασκήθηκε ήταν «αβάσιμη» και πως «η παράδοση των έκτακτων αρμοδιοτήτων στη Βουλή πρέπει να γίνει αφορμή ώστε να απολογηθούν όσοι προσέβαλαν άδικα την Ουγγαρία», ενώ ταυτόχρονα κάλεσε και τους επικριτές του στο εξωτερικό να εκφράσουν τον θαυμασμό τους για τον τρόπο με τον οποίο η χώρα διαχειρίστηκε την κατάσταση.

Υπενθυμίζεται πως η απόφαση του Κοινοβουλίου της Ουγγαρίας να δώσει έκτακτες αρμοδιότητες στην κυβέρνηση του επικεφαλής του κόμματος Fidesz είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων τόσο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης όσο κι από την πλευρά της Ευρώπης.

Τέλος, σημειώνεται πως η Ουγγαρία μέχρι στιγμής μετράει 442 νεκρούς από την πανδημία, ενώ έχουν καταγραφεί συνολικά 3.417 κρούσματα της νόσου.

AP Photo/Darko Vojinovic