Β. Όρμπαν: Πολωνία και Ουγγαρία δέχονται επίθεση από τις Βρυξέλλες

Β. Όρμπαν: Πολωνία και Ουγγαρία δέχονται επίθεση από τις Βρυξέλλες

Ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος απειλείται με διαγραφή από το δεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), καταφέρθηκε σήμερα εναντίον του «εφιάλτη» του ευρωπαϊκού φεντεραλισμού και υποστήριξε πως εργάζεται για μια «αναγέννηση» της κεντρικής Ευρώπης με επικεφαλής την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Ο Ορμπάν, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει την περασμένη εβδομάδα επίσκεψη στην Πολωνία, προσκάλεσε τον πολωνό ομόλογό του Ματέους Μαζοβιέτσκι να παρευρεθεί στους εορτασμούς για την εθνική γιορτή της Ουγγαρίας στις 15 Μαρτίου.

Ο ούγγρος ηγέτης εκφώνησε μια ομιλία εγκωμιάζοντας τη συμμαχία ανάμεσα στις δύο χώρες: «Η Ουγγαρία και η Πολωνία προχωρούν μαζί, ετοιμαζόμαστε για ένα διαφορετικό μέλλον και ετοιμάζουμε μαζί μια θεαματική αναγέννηση της κεντρικής Ευρώπης».

Από παλιά μέλος του ΕΛΚ, της μεγάλης συντηρητικής πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συνασπίζει σχηματισμούς της δεξιάς και της κεντροδεξιάς (μεταξύ των οποίων η ισχυρή γερμανική Χριστιανοδημοκρατική Ένωση CDU), ο Ορμπάν και το κόμμα του, το Fidesz, απειλούνται να διαγραφούν απ'' αυτήν καθώς έχουν προσβάλει κατ'' επανάληψη τις αξίες αυτής της πολιτικής οικογένειας.

Το συντηρητικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS), που βρίσκεται στην εξουσία στην Πολωνία, δεν είναι μέλος του ΕΛΚ και ο ούγγρος πρωθυπουργός είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα σε μια πιθανή προσέγγιση μ'' αυτόν τον σχηματισμό στο πλαίσιο νέων συμμαχιών στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή.

«Όταν οι Βρυξέλλες επιτίθενται στην Πολωνία, όλη η κεντρική Ευρώπη δέχεται επίθεση, περιλαμβανομένων ημών των Ούγγρων», δήλωσε σήμερα ο Ορμπάν.

Οι κυβερνήσεις της Βουδαπέστης και της Βαρσοβίας διατηρούν αμφότερες συγκρουσιακές σχέσεις με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμμαχοι στους κόλπους της ομάδας του Βίσεγκραντ, υπερασπίζονται μια σκληρή γραμμή στο ζήτημα της μετανάστευσης και απαιτούν περισσότερες εξουσίες για τα κράτη μέλη στους κόλπους της ΕΕ.

«Θέλουμε μια νέα εκκίνηση για να σταματήσουμε την παρακμή της Ευρώπης, πρέπει να ξαναδώσουμε την Ευρώπη στους Ευρωπαίους, αυτός είναι ο κύριος στόχος μας, να μπορέσουμε να βάλουμε τέλος στον εφιάλτη των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης», δήλωσε ο ούγγρος ηγέτης.

Ο Ορμπάν υπογράμμισε και πάλι την ανάγκη να διαφυλαχθεί μια «χριστιανική Ευρώπη»: «χωρίς υπεράσπιση της χριστιανοσύνης, δεν υπάρχει ελευθερία στην Ευρώπη (...)· χωρίς χριστιανική κουλτούρα, η Ευρώπη θα χαθεί (...)».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ