Β. Όρμπαν: Βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης αν έχει προϋπόθεση ισχυρό κράτος δικαίου

Β. Όρμπαν: Βέτο στο Ταμείο Ανάκαμψης αν έχει προϋπόθεση ισχυρό κράτος δικαίου

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν δήλωσε σήμερα ότι δεν θα δεχτεί να συνοδεύεται το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ από προϋποθέσεις σχετικά με τον σεβασμό του κράτους δικαίου, και η Βουδαπέστη θα ασκήσει βέτο ως έσχατη λύση αν συμβεί κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Όρμπαν, που έχει συγκεντρώσει πρωτοφανείς εξουσίες στα χέρια του και έχει συγκρουστεί πολλές φορές με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που εκδηλώνει ανησυχίες για την απομάκρυνσή του από τις δημοκρατικές αξίες.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν στο θέμα του πολυετούς προϋπολογισμού της Ένωσης και του Ταμείου Ανάκαμψης που θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες να σταθούν ξανά στα πόδια τους μετά την κρίση της πανδημίας.

Μόλις την Τετάρτη, η Άνγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει: «Ο σεβασμός στο κράτος δικαίου είναι σημαντικός... Θα μιλήσουμε καθαρά με τον Βίκτορ Όρμπαν γι' αυτό το θέμα. Θα παρακολουθούμε τι συμβαίνει στην Ουγγαρία».

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δήλωσε σε ραδιοφωνικό σταθμό ότι θα χρησιμοποιήσει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο μόνο ως λύση έσχατης ανάγκης, μια που η απόφαση για τα ζητήματα που θα συζητηθούν πρέπει να είναι ομόφωνη.

Τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να διανεμηθούν «δίκαια και με ευελιξία», είπε, τονίζοντας, «Μόνο ένα πράγμα πρέπει να αποφύγουμε: να ανακατέψουμε την πολιτική. Αυτός είναι ο σημαντικότερος όρος της Ουγγαρίας».