Β. Κοντοζαμάνης: Μόνο το 51% των νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί

Β. Κοντοζαμάνης: Μόνο το 51% των νοσηλευτών έχει εμβολιαστεί

Έκκληση στο υγειονομικό προσωπικό να εμβολιαστεί απηύθυνε σήμερα ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, αφού όπως δήλωσε  η ανταπόκριση του νοσηλευτικού προσωπικού στον εμβολιασμό είναι απογοητευτική, με μόλις το 51%, ένας στους δύο δηλαδή να έχουν κάνει το εμβόλιο. 

Μέχρι σήμερα, όπως είπε, έχει εμβολιαστεί κατά της επιδημίας του covid-19, το 77% του ιατρικού προσωπικού και το 51% του νοσηλευτικού προσωπικού. Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε ότι  από την αρχή της πανδημίας ελήφθησαν μέτρα για την προστασία των υγειονομικών - κυρίως με μέσα ατομικής προστασίας - και κατά την εκκίνηση του προγράμματος εμβολιασμού, το υγειονομικό προσωπικό ήταν το πρώτο που κλήθηκε να  εμβολιαστεί. Σημείωσε ότι ο εμβολιασμός των επαγγελματιών υγείας συνεχίζεται, και εξέφρασε την ελπίδα το ποσοστό των υγειονομικών που εμβολιάζονται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα.

Τόνισε ότι ο εμβολιασμός, σε συνδυασμό με τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας και την ατομική συμμόρφωση του καθενός, διασφαλίζει την υγεία του υγειονομικού προσωπικού. Εξήγησε επίσης ότι η χρήση δύο rapid test τεστ στο προσωπικό των δομών υγείας που δεν έχει εμβολιαστεί, είναι ένα μέτρο που θα δώσει την δυνατότητα ελέγχου τυχόν διασποράς του ιού στο χώρο εργασίας.

Το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του  

Το ΕΣΥ έχει αντέξει χάρις στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του υγειονομικού προσωπικού, τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πρώτη μέρα της πανδημίας, και έχουν να κάνουν με την ενίσχυση του συστήματος, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υποδομές.

«Το ΕΣΥ στέκεται όρθιο, έχει φτάσει στα όριά του και συνεχίζει να παρέχει υπηρεσίες υγείας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Πρόσθεσε ότι τις τελευταίες 25 ημέρες έχουν προστεθεί περισσότερες από  1000 κλίνες για την νοσηλεία ασθενών με covid-19, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις Ένοπλες Δυνάμεις, και τις επόμενες μέρες θα προστεθούν ακόμα 500 κλίνες covid. Αυτή τι στιγμή, πρόσθεσε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ενιαίο, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

Το σύστημα υγείας ενισχύεται συνεχώς - χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως στην Αττική  κατά τις αρχές Φεβρουαρίου υπήρχαν 229 διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ covid, ενώ σήμερα είναι 387. Συνεχίζουμε να ενισχύουμε το σύστημα με προσωπικό και υποδομές, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, ωστόσο «το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του, και πρέπει να  καταστεί σαφές ότι σε κάθε  περίπτωση, όσα μέτρα και να ληφθούν, εάν δεν υπάρξει η ατομική ευθύνη και η συμμόρφωση στα μέτρα και τις υποδείξεις της Πολιτείας, τότε δεν θα μπορέσουμε να νικήσουμε την πανδημία».