Β. Κοντοζαμάνης - Γκ. Μαγιορκίνης για τη διενέργεια τεστ από ιδιωτικά εργαστήρια

Β. Κοντοζαμάνης - Γκ. Μαγιορκίνης για τη διενέργεια τεστ από ιδιωτικά εργαστήρια

«Υπάρχει παραγωγική δυνατότητα για τη διενέργεια τεστ στο δημόσιο η οποία αυξάνεται» αποσαφήνισε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, κατά την ενημέρωση του υπουργείου για την πανδημία. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «στην αρχή της πανδημίας, τον Μάρτιο, κάναμε 850 τεστ την ημέρα, την προηγούμενη εβδομάδα, ο μέσος όρος ήταν 13.500 τεστ, ημερησίως. Είχαμε φθάσει και τις 17.000. Η παραγωγική δυνατότητα αυτή την στιγμή είναι ακόμα μεγαλύτερη και την αυξάνουμε προκειμένου να ελέγξουμε και άλλες ομάδες του πληθυσμού».

Παράλληλα, σημείωσε ότι η συνολική δυναμικότητα της χώρας για τεστ «διαμορφώνεται από το άθροισμα του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα», ενώ ειδικά για τα τεστ που δόθηκαν σε ιδιωτικά εργαστήρια και αποτέλεσε αντικείμενο κριτικής ο υφυπουργός είπε και αυτά «διενεργούνται με μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

«Στα ιδιωτικά εργαστήρια το κόστος ανά δείγμα είναι ενιαίο και πολύ μικρότερο από το κόστος που πληρώναμε στην αρχή της πανδημίας», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης, συμπληρώνοντας πως «όσα εργαστήρια είναι συμβεβλημένα με το εθνικό σύστημα υγείας είναι υποχρεωμένα να ακολουθούν τη μέθοδο της δεξαμενοποίησης, που σημαίνει, ότι έχουμε μειωμένο κόστος ανά δείγμα».

Από την πλευρά του, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε σε σχετική ερώτηση ότι «με δική του πρωτοβουλία παραιτήθηκε από το ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, όταν του ανατέθηκε να εκπροσωπεί την επιτροπή για τον κορονοϊό. Δεν υπήρξα επιστημονικός υπεύθυνος. Ήμουν επιστημονικός συνεργάτης» εξήγησε και «παραιτήθηκα αμέσως όταν ανέλαβα τη θέση του εκπροσώπου».