7ος χρόνος, ημέρα 2059η
Δευτέρα, 21 Ιουνίου 2021

Β. Κοντοζαμάνης: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με περισσότερα όπλα

Β. Κοντοζαμάνης: Επιστρέφουμε στην κανονικότητα με περισσότερα όπλα

Η χώρα έχει φέτος περισσότερα όπλα στη διάθεσή της ενώ και όλοι οι δείκτες που σχετίζονται με την περίθαλψη είναι σαφώς βελτιωμένοι, ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης εξηγώντας πως η Ελλάδα επιστρέφει πλέον στην κανονικότητα.

«Φέτος η χώρα επιστρέφει στην κανονικότητα, σε διαφορετικές συνθήκες από ό,τι έγινε πέρυσι, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Υπάρχει μια κάμψη στα επιδημιολογικά δεδομένα, βελτιώνεται η κατάσταση και αυτοί οι δείκτες είναι που μας έδωσαν τη δυνατότητα να μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και πρόσθεσε:

«Φέτος έχουμε περισσότερα όπλα, σε σχέση με πέρυσι. Έχουμε τα εμβόλια, αναπτύσσεται το απαιτούμενο τείχος ανοσίας, έχουμε τα self tests ως επιπλέον εργαλείο για να έχουμε μια σαφή επιδημιολογική εικόνα στη χώρα. Όλοι οι δείκτες που έχουν να κάνουν με την περίθαλψη είναι σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με πέρυσι. Όλα αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα με ασφάλεια να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

Ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε και στοιχεία για τις μεταλλάξεις. «Γνωρίζετε ότι το μεταλλαγμένο στέλεχος που επικρατεί στην Ελλάδα είναι το Β117, γνωστό και ως βρετανικό στέλεχος. Πιο συγκεκριμένα, τα μεταλλαγμένα στελέχη που έχουν ταυτοποιηθεί τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες έχουν ως εξής:

Χίλια εννιακόσια τριάντα τρία ταυτοποιήθηκαν ως Β117, που είναι το βρετανικό στέλεχος και τα περισσότερα από αυτά προέρχονται από τυχαία δειγματοληψία, εκ των οποίων χίλια εννιακόσια τριάντα ένα ήταν εγχώρια και δύο σχετιζόμενα με ταξίδι, πεντακόσια σαράντα οκτώ ταυτοποιήθηκαν ως τρία άλλα στελέχη, το Β11318, Β1351 και το Β16722, με την πλειονότητα να προέρχεται από στοχευμένο έλεγχο», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης κλήθηκε να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού με θέμα: «Έλλειμα αξιολόγησης των self-tests - αδιαφάνεια για τα επιδημιολογικά δεδομένα και τον έλεγχο των μεταλλάξεων του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα».

«Από τη πρώτη στιγμή η κυβέρνηση είπε και τόνισε ότι το self test είναι ένα εργαλείο το οποίο θα το χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά στη στρατηγική μας για την επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα. Και αυτό κάναμε. Ούτε σταμάτησαν οι έλεγχοι PCR ή ταχέων αντιγονικών τεστ ούτε πρόκειται να σταματήσουν και μάλιστα αυξάνονται. Το δε εργαλείο αυτό με επιτυχία χρησιμοποιείται και από άλλες χώρες, όπως τη Μεγάλη Βρετανία, στα σχολεία και σε άλλες δραστηριότητες, προκειμένου να επανέλθουν στην κανονικότητα», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης

Και πρόσθεσε: «Είναι μια μέθοδος, ένα εργαλείο που ουσιαστικά μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε ασυμπτωματικούς ασθενείς και αυτό είναι πολύ χρήσιμο για όλους, προκειμένου να βγάλουμε συμπεράσματα και να μπορέσουμε να ελέγξουμε τη μετάδοση και τη διασπορά του ιού».

Αναφορικά με την αξιοπιστία του self test, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας υπογράμμισε ότι οι συσκευές που διατίθενται από το κράτος στους πολίτες για τη διενέργεια του υποχρεωτικού ελέγχου έχουν ιδιαίτερα αυστηρές προδιαγραφές.

«Κατ' αρχάς, θα πρέπει να έχουν αξιολογηθεί από φορέα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με ευαισθησία 80% στα άτομα που θεωρούνται μεταδοτικά, σε τουλάχιστον εκατό δείγματα και ειδικότητα 99% σε άτομα που δεν έχουν τον ιό, δηλαδή είναι αρνητικά σε PCR σε τουλάχιστον διακόσια δείγματα.

Και αυτές οι προδιαγραφές είναι πολύ πιο αυστηρές απ' αυτές που έχουν τεθεί στις λίστες συσκευών ταχέως αντιγόνου, που αναγνωρίζονται αμοιβαία εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ενδεικτικά το όριο της ειδικότητας έχει τεθεί στο 97%.

Ο λόγος που θέσαμε αυτές τις υψηλές προδιαγραφές είναι για να μειώσουμε τα ποσοστά των ψευδώς θετικών και αρνητικών, που όποια μέθοδο κι αν εφαρμόσεις θα υπάρχουν», τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ