Β. Κικίλιας: Εισηγήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης της ΕΕ για τον κορονοϊό

Β. Κικίλιας: Εισηγήθηκε ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης της ΕΕ για τον κορονοϊό

«Πρότεινα ξανά στους Ευρωπαίους ομολόγους μου τη δημιουργία κοινής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προκειμένου να μπαίνουν on time όλες οι πολιτικές των κρατών-μελών και να υπάρχει απευθείας ενημέρωση για τα επιμέρους μέτρα που λαμβάνονται για τον κορονoϊό» ανέφερε ο  υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, από το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Υγείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, για την αντιμετώπιση του κοροναϊού COVID-19.

Στο πόσο σημαντικό είναι τα κράτη-μέλη να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τα μέτρα που λαμβάνουν, όχι μόνο σε επιστημονικό, αλλά και σε πολιτικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο κ. Κικίλιας, κατά την διάρκεια του σημερινού έκτακτου Συμβουλίου των υπουργών Υγείας των κρατών - μελών.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας πρότεινε την ενίσχυση της ψηφιακής πλατφόρμας του ECDC με τα πολιτικά μέτρα στα οποία προχωρά η κάθε χώρα καθημερινά, έτσι ώστε να υπάρχει on time ενημέρωση για τις ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση του κορονoϊού. Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, επίσης, τη σημασία διεξαγωγής κοινών διαγωνισμών για την προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (πχ μάσκες, αντισηπτικά, κλπ) στο πνεύμα της αλληλεγγύης των κρατών-μελών της ΕΕ.

Μετά τη λήξη του Συμβουλίου, ο υπουργός Υγείας δήλωσε ότι «Η πρώτη προτεραιότητα της Ελλάδας και του υπουργείου Υγείας έχει να κάνει με τις ευπαθείς ομάδες, με τους ηλικιωμένους, με αυτούς οι οποίοι ενδεχομένως θα αντιμετωπίσουν τα σημαντικότερα προβλήματα από αυτή την κρίση Δημόσιας Υγείας. Είμαστε οργανωμένοι με τα νοσοκομεία μας, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, με το ΕΚΑΒ, με τους επιδημιολόγους, τους λοιμωξιολόγους και αντιμετωπίζουμε με ψυχραιμία αυτό το πολύ σοβαρό θέμα».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο αξιόπιστο είναι το ελληνικό σύστημα Υγείας για το νέο ιό, απάντησε: «Πρώτα απ' όλα εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες. Και αυτό είναι το ζητούμενο για όλη την Ευρώπη. Και μετά υποστηρίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές. Πρέπει να τους εμπιστευόμαστε όλους, να υπάρχει αφοσίωση και φυσικά τονίζω να μην υπάρχουν fake news».