Β. Κικίλιας: Άμεσες δράσεις για να βοηθηθούν όσοι ζουν με HIV

Τρίτη 03 Δεκεμβρίου 2019, 20:07
-A +A
Β. Κικίλιας: Άμεσες δράσεις για να βοηθηθούν όσοι ζουν με HIV

Τρεις ενέργειες που θα υλοποιηθούν άμεσα, με στόχο να ανακουφιστούν όσοι ζουν με τη λοίμωξη HIV στη χώρα μας, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην ημερίδα της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με θέμα «Η Εθνική Στρατηγική του HIV».

Πρόκειται για την άμεση χρηματοδότηση των Κέντρων Αναφοράς, μέσω προγραμματικών συμβάσεων με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι εξετάσεις των χιλιάδων δειγμάτων HIV που εκκρεμούν για περισσότερα από δύο χρόνια. «Με την ενέργεια αυτή, δίνουμε τέλος σε ένα σοβαρό πρόβλημα για τη Δημόσια Υγεία και διασφαλίζουμε την απρόσκοπτη πρόσβαση των ασθενών σε απαραίτητες εξετάσεις, όπως η μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής», τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.

Επίσης, αναφέρθηκε στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη θέσπιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης αντιρετροϊκών φαρμάκων και σχετικών εξετάσεων, με τρόπο που να διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών με τη χρήση ειδικής κωδικοποίησης που προσφέρει η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Όπως είπε, με τον τρόπο αυτό «διευκολύνονται οι πάσχοντες κατά την παρακολούθησή τους, απλοποιείται η διαδικασία χορήγησης των αντιρετροϊκών φαρμάκων και εξετάσεων και διασφαλίζεται η πληρέστερη και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της χορηγούμενης αγωγής».

Σκοπός μας είναι να καλύψουμε την αδιάλειπτη διενέργεια εξετάσεων των ατόμων που πάσχουν από λοίμωξη HIV, πρόσθεσε και ανέφερε ότι ήδη μελετώνται σύγχρονοι τρόποι αντιμετώπισης του HIV, όπως είναι το PrEP, ένα εργαλείο πρόληψης που παρέχει η επιστήμη. Ο υπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση νέων προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των ευάλωτων ομάδων, αλλά και του γενικού πληθυσμού, «προκειμένου να βάλουμε μαζί τέλος στα κοινωνικά στίγματα και τις διακρίσεις». «Και αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνο όταν είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά», κατέληξε.

-A +A

Δημοφιλέστερα Άρθρα