ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 899,90 2,35 (0,26 %)

Τζίρος: 83,99 εκατ. €   RT

Β. Κικίλιας: 24 ώρες μετά την έγκριση του εμβολίου, ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα

Β. Κικίλιας: 24 ώρες μετά την έγκριση του εμβολίου, ξεκινά ο εμβολιασμός στη χώρα

«Από τη στιγμή, που θα πάρει ένα ή περισσότερα εμβόλια έγκριση, το αμέσως επόμενο 24ωρο ξεκινά ο εμβολιασμός», τόνισε ο Β. Κικίλιας, επισημαίνοντας πως είναι έτοιμο το σχέδιο αλλά και η υποδομή για τον εμβολιασμό.

Όπως είπε μιλώντας στο Star, πρώτα θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες, για να προσθέσει πως «δεν είμαστε μακριά» και πως πιθανόν να ξεκινήσει από τον Ιανουάριο ο εμβολιασμός. 

Ειδική αναφορά έκανε ο υπουργός Υγείας σε κάποιους απείθαρχους, που δεν τηρούν τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό, και βάζουν σε κίνδυνο την προσπάθεια ολόκληρης της χώρας απέναντι στην πανδημία.

«Η διασπορά στη Βόρεια Ελλάδα είναι μεγάλη. Δεν τηρούνται τα μέτρα, όπως πρέπει να τηρούνται και έτσι είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα ο ιός. Υπάρχουν κάποιοι λίγοι, που δεν αντιλαμβάνονται ότι κάθε μέρα προσπαθούμε να σώσουμε έστω και μία ζωή. Βάζουν σε ρίσκο ολόκληρη τη χώρα», είπε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Κικίλιας είπε πως η άρση των περιορισμών θα γίνει βήμα-βήμα και πως οι αποφάσεις θα ληφθούν «με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις εισηγήσεις των ειδικών».

«Καλώ όλους να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια, όχι τα fake news»

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και σε fake news, τόσο για τις διπλές καταγραφές των κρουσμάτων, όσο και για τον διαγωνισμό για τα rapid test.

«Προκαλεί εντύπωση το ότι διακινούνται τώρα, λίγο πριν το τέλος, λίγο πριν τα καταφέρουμε. Δημιουργεί εύλογες απορίες, το ποιοι προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτή την προσπάθεια», είπε ο υπουργός Υγείας.

Όσον αφορά τις διπλές καταγραφές, τόνισε πως «οι ίδιοι οι κορυφαίοι επιστήμονές μας έχουν βγει και έχουν διαψεύσει πως μπορεί να υπάρχει διπλό σύστημα».

Για τα rapid test, τόνισε: «Φέραμε ενάμιση μήνα πριν την υπόλοιπη Ευρώπη, rapid test, μίας εκ των κορυφαίων εταιρειών στον κόσμο. Με τη φθηνότερη τιμή και με διαγωνισμό. Πήραμε συγχαρητήρια από όλη την Ευρώπη, που ακολούθησε το παράδειγμά μας».

Σημειώνεται πως σήμερα το υπουργείο Υγείας διέψευσε, με ανακοίνωσή του δημοσίευμα, που αφορά την προμήθεια των rapid test.

«Εκφράζουμε εύλογη απορία για τη σκοπιμότητα τέτοιων δημοσιευμάτων, καθώς και τι ή ποιους μπορεί να εξυπηρετούν. Η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη που προμηθεύτηκε και χρησιμοποίησε, σύμφωνα και με τις εισηγήσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, τα εγκεκριμένα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας rapid tests, που πληρούν προδιαγραφές υψηλότατης ευαισθησίας και ειδικότητας», αναφέρει, σημειώνοντας – μεταξύ άλλων – πως στον διαγωνισμό μπορούσε να συμμετέχει οποιαδήποτε εταιρεία είχε διαθέσιμη, έστω και μια μικρή ποσότητα τεστ.

Ερωτηθείς, τέλος, για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), ότι είναι συνταγματική η απόφαση να διαγράφεται ένα παιδί από τον παιδικό σταθμό, αν δεν έχει κάνει τα εμβόλια που προβλέπονται και οι γονείς του αρνούνται να το εμβολιάσουν, είπε πως αυτό αφορά το εμβόλιο της γρίπης.

Θα διαγράφονται οι μαθητές των νηπιαγωγείων που δεν έχουν εμβολιαστεί

Όταν κλήθηκε να απαντήσει αν θα ισχύει το ίδιο για το εμβόλιο του κορονοϊού, είπε πως «είμαστε μακριά ακόμη από αυτό» και τόνισε πως η κυβέρνηση θα ακούσει τους επιστήμονες.