ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1992η
Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,04 2,14 (0,24 %)

Τζίρος: 72,38 εκατ. €   RT

Axios: Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Τζάνετ Γέλεν

Axios: Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Τζάνετ Γέλεν

Έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φόρου εταιρειών προωθεί η Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας Axios.

Στόχος της Αμερικανίδας υπουργού και της κυβέρνησης κατ' επέκταση είναι να χρησιμοποιήσει την δύναμή της, ώστε να αποτρέψει τις εγχώριες επιχειρήσεις από την μετεγκατάσταση που μπορεί να προκληθεί από το σχέδιο του προέδρου Μπάιντεν να αυξήσει τους εταιρικούς φόρους των ΗΠΑ για τη χρηματοδότηση του σχεδίου υποδομών ύψους 2 τρισ. δολαρίων.

H Γέλεν θεωρεί ότι αν πειστούν και άλλες χώρες να επιβάλουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, το ενδεχόμενο αυτό θα μείωνε την πιθανότητα μετεγκατάστασης εταιρειών σε υπεράκτιες περιοχές, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση βεπιδιώκει να αυξήσει τον εταιρικό συντελεστή από 21% σε 28%.

«Η ανταγωνιστικότητα είναι κάτι περισσότερο από τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ ανταγωνίζονται άλλες εταιρείες σε παγκόσμιες αγορές», θα υποστηρίξει η Γέλεν, σύμφωνα με το απόσπασμα της εισήγησης που θα κάνει στο Chicago Council on Global Affairs.

«Στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι κυβερνήσεις διαθέτουν σταθερά φορολογικά συστήματα που θα συγκεντρώνουν επαρκή έσοδα για να επενδύουν σε βασικά δημόσια αγαθά και να ανταποκρίνονται σε κρίσεις και ότι όλοι οι πολίτες μοιράζονται δίκαια το βάρος της χρηματοδότησης της κυβέρνησης.

Συνεργαζόμαστε με τα κράτη της G20 για να συμφωνήσουμε σε έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολογίας εταιρειών που μπορεί να σταματήσει τον αγώνα αυτό», αναμένεται να πει.

Ο μέσος εταιρικός συντελεστής στη G7 είναι 24%, με περίπου εννέα χώρες να μειώνουν πρόσφατα το εταιρικό τους ποσοστό, σύμφωνα με το Tax Foundation.