7ος χρόνος, ημέρα 2096η
Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021

Αξιωματούχος EMA στο Reuters: Να σταματήσουν οι εμβολιασμοί και σε ηλικίες άνω των 60

Αξιωματούχος EMA στο Reuters: Να σταματήσουν οι εμβολιασμοί και σε ηλικίες άνω των 60

Οι χώρες πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών υποστήριξε στο Reuters ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας Covid 19 της ρυθμιστικής αρχής φαρμάκων της ΕΕ εν μέσω ανησυχιών για τα περιστατικά θρόμβωσης που έχουν παρατηρηθεί. 

Όπως σημειώνει το Reuters, o Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θεωρεί ότι το εμβόλιο Astrazeneca είναι ασφαλές για όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ωστόσο, αρκετά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν σταματήσει να το χορηγούν σε άτομα που βρίσκονται κάτω από συγκεκριμένη ηλικία, η οποία συνήθως κυμαίνεται από τα 50 έως τα 65 έτη, περιορίζοντας τη χρήση του στον ηλικιωμένο πληθυσμό.

Το σχετικό άρθρο του πρακτορείου φιλοξενεί τις δηλώσεις του επικεφαλής της ειδικής ομάδας COVID-19 Μάρκο Καβαλέρι στην ιταλική εφημερίδα La Stampa που υποστήριξε ότι τα οφέλη από τα εμβόλια υπερτερούν των κινδύνων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Ωστόσο, καθώς ο αριθμός των περιστατικών COVID-19 μειώνεται και λαμβάνοντας υπόψη ότι ο νεότερος πληθυσμός είναι λιγότερο εκτεθειμένος σε κινδύνους που σχετίζονται με την COVID-19, ο Καβαλέρι είπε ότι θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιηθούν εμβόλια COVID-19 τεχνολογίας mRNA, όπως αυτά της Moderna και των Pfizer-BioNTech.

Ερωτηθείς εάν οι υγειονομικές αρχές πρέπει να αποφύγουν τη χορήγηση του εμβολίου Astrazeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, ο Καβαλέρι είπε: «Ναι, και πολλές χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, το εξετάζουν υπό το φως της μεγαλύτερης διαθεσιμότητας εμβολίων mRNA».