Αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων ανησυχούν τους ειδικούς-  Στους 78 οι ασθενείς στις ΜΕΘ, 7 νεκροί σε μια ημέρα

Αύξηση διασωληνωμένων και θανάτων ανησυχούν τους ειδικούς- Στους 78 οι ασθενείς στις ΜΕΘ, 7 νεκροί σε μια ημέρα

Βάσιμους φόβους ότι το δεύτερο κύμα θα είναι ισχυρότερο από το πρώτο διατυπώνουν ανοικτά πλέον πολλοί ειδικοί. Καθώς την τελευταία εβδομάδα ο αριθμός των κρουσμάτων στην Αττική ξεπέρασε τα 1.000 και ενώ η πίεση στις ΜΕΘ αυξάνεται συνεχώς, νέα αυστηρά μέτρα βρίσκονται επί τάπητος.

Το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα ανήλθαν σε 170 (εκ των οποίων τα 89, δηλαδή το 52%, στην Αττική), ωστόσο μέσα σε μία μόνο ημέρα καταγραφηκαν 7 ακόμη θάνατοι.

Πέραν της “πρωταθλήτριας” Αττικής με 89 κρούσματα, ακολουθούν με 22 η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου (εκ των οποίων 21 συνδλεονται με συρροή στο ΚΥΤ Σάμου), με 11 η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, με 4 η Π.Ε. Πιερίας, με 3 η Π.Ε Πέλλας, με 2 οι Π.Ε. Κορινθίας και Πρέβεζας και ακολουθούν με 1 κρούσμα οι Περιφέρειες Ιωαννίνων, Καλύμνου, Τρικάλων. Οσο για τα 19 υπόλοιπα κρούσματα, αυτά βρίσκονται υπό διερεύνηση.

Από τα 2.889 στις 26 Μαίου, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει πλέον φτάσει στα 15.142. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 78 συμπολίτες μας έναντι 65 που ήταν το Σάββατο, η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών, με το 70,5% αυτών να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. Αθροίζοντας τους επτά συνανθρώπους μας που έχασαν σήμερα την ζωή τους, ο συνολικός μέχρι τώρα αριθμός θανάτων φτάνει στους 338.

Τα νέα μέτρα και τα σενάρια για lockdown

Η αύξηση τόσο των κρουσμάτων, όσο επίσης των διασωληνωμένων και των θανάτων ανησυχούν τους επιστήμονες οι οποίοι ελπίζουν ότι τα νέα μέτρα που τίθενται από αύριο θα συγκρατήσουν την εξάπλωση και δεν θα χρειασθεί να πάμε σε lockdown. 

Ούτως ή άλλως, τα νέα περιοριστικά μέτρα που τίθενται σε ισχύ από αύριο παραπέμπουν στις ημέρες πριν από το lockdown του πρώτου κύματος. Τηλεργασία για το 40% των εργαζομένων σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μέγιστος αριθμός εννέα παρισταμένων σε συναθροίσεις τόσο σε κλειστούς, όσο και σε ανοιτούς χώρους, είκοσι άτομα το πολύ σε γάμους, βαφτίσια, κηδείες, αναστολή λειτουργίας κινητοματογράφων.

Τα νέα αυτά μέτρα, θα φανεί αν θα αποδώσουν μέσα στις επόμενες 14 ημέρες όσον αφορά τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων. Αλλά τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία εξάπλωσης της πανδημίας μέσα στις επόμενες ημέρες. Αν ξαφνικά ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων εκτιναχθεί, τότε τίποτα δεν αποκλείει ακόμη και την επιβολή ενός lockdown στην Αττική, παρά το αναμφισβήτητο κόστος για την οικονομία. αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να διακυνδινεύσει να της ξεφύγει εντελώς η κατάσταση από τα χέρια.

Οι ανησυχίες για την αναζοπύρωση της πανδημίας είναι εύλογες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται σταθερά, καταγράφεται επιβάρυνση άνω του 60% στις κλίνες, η τάση αυτή δεν δείχνει σημεία ανάσχεσης, ενώ η χρήση μάσκας έχει βοηθήσει, χωρίς όμως να έχει αποδώσει τα αναμενόμενα.

"Αχαρτογράφητα" κρούσματα

Τα πάντα δείχνουν δεύτερο επιδημικό κύμα, ενώ κάποιοι εκτιμούν ότι τα «αχαρτογράφητα» κρούσματα έχουν ξεπεράσει και τα 100.000. Το lockdown θα είναι η ύστατη λύση, αφού νωρίτερα θα έχει εξαντληθεί κάθε διαθέσιμο όπλο, ωστόσο ουδείς πλέον από τους ειδικούς μπορεί να το αποκλείσει ως ενδεχόμενο.

Το γεγονός ότι όσο θα χειμωνιάζει το λεκανοπέδιο θα μετατρέπεται σε εκκολαπτήριο και κυρίως ο κίνδυνος να βρεθούμε το χειμώνα αντιμέτωποι με μη διαχειρίσιμες καταστάσεις, βρίσκονται πίσω από τις εισηγήσεις που πέφτουν στο τραπέζι για νέα περιοριστικά μέτρα και lockdown στην Αττική.

Το μήνυμα των ειδικών είναι ότι πρέπει πάσει θυσία να περιοριστεί η υπερμετάδοση μεταξύ ατόμων που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Τα μέχρι τώρα κρούσματα στην Αττική, όπου βρίσκεται και το 30% του συνολικού πληθυσμού, ανέρχονται σε περίπου τα μισά από όσα εντοπίζονται πανελλαδικά, όπως είχε πει ο Γκ. Μαγιορκίνης, επικαλούμενος το τι συμβαίνει σε άλλες μεγαλουπόλεις, όπως στο Βερολίνο το οποίο έχει πληθυσμό όσο η Αττική (12.000 κρούσματα).

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).