«Συνεργασία»: Αυξάνεται στο 100% η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

Αυξάνεται στο 100% η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών

Στο 100% αυξάνεται η επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών όσων επιχειρήσεων θα ενταχθούν στον μηχανισμό «Συνεργασία» από τον Ιούλιο έως τα μέσα Οκτωβρίου, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Ταυτόχρονα καλύπτεται το 100% των εργοδοτικών εισφορών όλων των επιχειρήσεων που το 2019 είχαν κάνει το 50% του ετήσιου τζίρου στο γ΄τρίμηνο.

Επίσης οι πληττόμενες  επιχειρήσεις - εργοδότες από τους κλάδους του τουρισμού, των αερομεταφορών, της ακτοπλοΐας και των χερσαίων μεταφορών επιβατών μπορούν να παρατείνουν την αναστολή συμβάσεων των εργαζομένων τους, για τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 2020.

Αυτές είναι οι τρεις βασικές αλλαγές στο πλαίσιο στήριξης των επιχειρήσεων που προβλέπει τροπολογία την οποία κατέθεσε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, στο φορολογικό νομοσχέδιο.

Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να ενισχύσουμε τους απόμαχους του εργασιακού βίου που παίρνουν σήμερα μια πενιχρή σύνταξη, με την έννοια της προκαταβολής».

Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με τις διατάξεις της τροπολογίας:

- αυξάνεται η προσωρινή σύνταξη από το 50% στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών, για όλους τους μισθωτούς που παίρνουν σήμερα προσωρινή σύνταξη

- αυξάνεται κατά 20% η προκαταβολή που λαμβάνουν και διαμορφώνεται από το 50% στο 70%, για τους αυτοτελώς απασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες

- θεσπίζεται δυνατότητα αναδρομικής καταβολής των παραπάνω ποσών για όσους έπαιρναν τη χαμηλή προσωρινή σύνταξη

- αίρεται η απαγόρευση να λαμβάνουν προσωρινή σύνταξη όσοι εργάζονται. Για πρώτη φορά δίνεται δυνατότητα σε συνταξιούχους εργαζόμενους, να πάρουν και αυτοί την προσωρινή σύνταξη που τους αναλογεί.

- για πρώτη φορά δίνεται προκαταβολή στο εφάπαξ

- αναφορικά με ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του ΕΟΠΥΥ, διαμορφώνεται ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε όλοι οι πάροχοι υγείας στους οποίους χρωστάει χρήματα το Δημόσιο, να εγγραφούν εκεί και να λάβουν το 90% της υποχρέωσης που έχει απέναντί τους το Δημόσιο

- εισάγεται διάταξη προκειμένου πληρωθούν έξοδα κηδείας για τους ασφαλισμένους του πρώην ΟΓΑ