ΓΔ: 914,69 -5,34 (-0,58 %)

Τζίρος: 9,55 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2054η
Τετάρτη, 16 Ιουνίου 2021

ΓΔ: 914,69 -5,34 (-0,58 %)

Τζίρος: 9,55 εκατ. €   RT

Αυξάνεται και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία, ρεκόρ νοσηλειών στο «Σωτηρία»

Αυξάνεται και πάλι η πίεση στα νοσοκομεία, ρεκόρ νοσηλειών στο «Σωτηρία»

Καμπανάκι έχει σημάνει ο σταθερά αυξανόμενος αριθμός εισαγωγών τόσο στις απλές κλίνες, όσο και στις ΜΕΘ σε νοσοκομεία της Αττικής και της Πάτρας. 

Στο Σωτηρία, ένα από τα μεγαλύτερα του λεκανοπέδιου, καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός εισαγωγών από την αρχή της πανδημίας με πάνω από 230 νοσηλευομένους, σύμφωνα με την διευθύντρια της Πνευμονολογικής του κλινικής, Μίνα Γκάγκα. Σε καθεστώς πίεσης και το νοσοκομειακό δίκτυο της Πάτρας (Αγ. Ανδρέας, Πανεπιστημιακό), σύμφωνα με τον Γ. Καρβέλη, διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας. 

«Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας νοσηλεύονται σήμερα 18 ασθενείς στην κλινική covid και έξι ασθενείς στη μονάδα εντατικής θεραπείας covid, εκ των οποίων οι δύο είναι διασωληνωμένοι». Στο νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας», νοσηλεύονται 27 ασθενείς στην κλινική covid και ένας στην ΜΕΘ covid, σημείωσε o διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, κάνοντας λόγο για εμφανή πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα της χώρας.

Χαρακτηριστική ήταν και η αναφορά του επίκουρου καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής για την επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας πως παρατηρείται αύξηση την τελευταία εβδομάδα των κρουσμάτων με παράλληλη αύξηση στις εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία που φτάνει το 50%. 

Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των κρουσμάτων που ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ ξεπερνούν τα 1.000, ενώ στα χθεσινά επιδημιολογικά στοιχεία κατεγράφησαν και  236 μεταλλαγμένα στελέχη, από τα οποία τα τέσσερα αφορούν στη «νοτιοαφρικανική» και τα υπόλοιπα στην λεγόμενη «βρετανική» μετάλλαξη. 

Στην ουσία και παρ' ότι η ταχύτατη ανάπτυξη των εμβολίων σε λιγότερο από ένα χρόνο από την έναρξη της πανδημίας, έφερε τα πρώτα δείγματα αισιοδοξίας, η εμφάνιση των μεταλλάξεων απειλεί να αντιστρέψει την εικόνα. 

Και μπορεί οι εικόνες συσσώρευσης πολιτών στις παραλίες να εμπνέουν ανησυχία, ωστόσο αν δεν λαμβάνονταν τα ήπια μέτρα που ισχύουν από χθες, «Θα είχαμε κοσμοσυρροή και στην Ερμού και στις παραλίες», όπως λένε οι πιο ήπιες φωνές, σε αντίθεση με εκείνους που επιμένουν να τάσσονται υπέρ ενός σκληρού lockdown για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες.

Ειδικοί και κυβέρνηση συμφωνούν ότι αν δεν σταματήσουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια με φίλους και δεν περιορίσουμε τις επαφές μας σε λιγοστούς συγγενείς, όπως κάναμε τα Χριστούγεννα, τότε ανεξαρτήτως μέτρων ή όχι, η κατάσταση θα ξεφύγει, κρούοντας καμπανάκι ότι οι περιορισμοί από μόνοι τους, δεν αρκούν. Το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι συνωστισμοί, τα πάρτι και η έκθεση σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους.

«Αν δεν σταματήσουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια με φίλους και δεν περιορίσουμε τις επαφές μας σε λιγοστούς συγγενείς, όπως κάναμε τα Χριστούγεννα, τότε ανεξαρτήτως μέτρων ή όχι, η κατάσταση θα ξεφύγει», προειδοποίησε χτες σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Liberal η κ. Γκάγκα, κρούοντας καμπανάκι ότι οι περιορισμοί από μόνοι τους, δεν αρκούν. Το βασικό πρόβλημα παραμένουν οι συνωστισμοί, τα πάρτι και η έκθεση σε όσο το δυνατόν λιγότερους ανθρώπους.

«Είναι εύκολο τα 1.000 κρούσματα την ημέρα να τριπλασιαστούν ή να τετραπλασιαστούν μέσα σε μια εβδομάδα. Είδαμε τι συνέβη στην Πορτογαλία, όπου στα τέλη Δεκεμβρίου τα νούμερα ήταν κάτω από τα 4.000 και μετά εκτινάχθηκαν στα 16.000», σημείωσε η διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Σωτηρία, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι πρέπει να παραμείνουμε στην «κοινωνική φούσκα» μας και προειδοποιώντας ότι αν μας ξεφύγει τώρα ο έλεγχος, η ζωή μας θα πάει μήνες πίσω.

Στην λογική αυτή, τα μέτρα που ελήφθησαν για απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα μετά τις 6 το απόγευμα, λειτουργούν ως ένα πρώτο ανάχωμα απέναντι στο τρίτο κύμα, το οποίο φαίνεται ότι δύσκολα θα γλιτώσουμε.

Αυτό αναμένεται να κορυφωθεί γύρω στο Πάσχα, όπως εκτίμησε σήμερα μιλώντας στο ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προειδοποιώντας ότι οι μετρήσεις του δείχνουν ως κρίσιμη ημερομηνία την 21η Μαρτίου, οπότε και αναμένει πίεση στις ΜΕΘ της Αττικής, ενώ μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο καθηγητής  του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος προειδοποίησε για αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από τον κορονοϊό.

Αυτή τη στιγμή η πληρότητά τους βρίσκεται στο 65%. Κατά τις εκτιμήσεις του την επόμενη εβδομάδα θα καταγραφεί μείωση των κρουσμάτων και η πανδημία θα αρχίσει να ενισχύεται και πάλι γύρω στις 17 Φεβρουαρίου με μια κλίση που θα είναι αξιοσημείωτη και τότε θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Ερωτηθείς σχετικά με το ποια θα πρέπει να είναι αυτά, έκανε λόγο για αύξηση της τηλεργασίας στο 70%, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα από τη μεριά των ενηλίκων, επισημαίνοντας ότι όσο «κρατιόμαστε σε χαμηλό βαθμό διασποράς, τα δημοτικά σχολεία μπορούν να λειτουργούν». 

Τρία είναι τα δεδομένα που θα καθορίσουν και τις εισηγήσεις των ειδικών στην διάρκεια της επόμενης εβδομάδας: Η κατάσταση στις ΜΕΘ και συνολικά η πίεση στο σύστημα υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων και το εύρος των μεταλλάξεων.

Σε κάθε ένα από τους παραπάνω δείκτες, η τροχιά είναι ανοδική, ωστόσο όχι σε τέτοιο βαθμό, ώστε να οδηγεί στην ανάγκη για άμεση λήψη νέων σκληρότερων μέτρων. Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση δεν έχει μπροστά της πολλές επιλογές και όλες είναι «επώδυνες»: Τυχόν επιδείνωση της κατάστασης, σημαίνει είτε τερματισμό της λειτουργίας των σχολείων, είτε του λιανεμπορίου. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένει ο περιορισμός της διασποράς του κορονοϊού. Το Σάββατο έγινε γνωστό ότι η διασπορά του κορονοϊού σε νηπιοτροφείο της Καλλιθέας, στο οποίο είχε ξεκινήσει ιχνηλάτη για τον εντοπισμό κρουσμάτων μετά την καταγραφή κρούσματος στις 29 Ιανουαρίου δείχνει πόσο εύκολα μπορεί να ξεφύγει η κατάσταση αν την υποτιμήσουμε. Συνολικά πάνω από 60 περιπτώσεις λοιμώξεων έχουν ανακαλυφθεί και η ιχνηλάτηση συνεχίζεται.