Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας - Πάνω από 1.000 κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα

Αυξάνεται η πίεση στο σύστημα Υγείας - Πάνω από 1.000 κρούσματα στην Αττική την τελευταία εβδομάδα

Μεγαλώνει η ανησυχία για τον καλπασμό των κρουσμάτων κορονοϊού, καθώς την τελευταία εβδομάδα έχουν καταγραφεί συνολικά πάνω από 1.000, αυξάνοντας την πίεση στο σύστημα Υγείας, με το 60% των ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο έχουν καταληφθεί από ασθενείς με CoViD-19. Το χειρότερο είναι η ανοδική τάση, με την Αττική να αποδεικνύεται η αχίλλειος πτέρνα του συστήματος. Και μπορεί στο Λεκανοπέδιο, τα στοιχεία να δείχνουν ένα μέτριο κίνδυνο και συγκεκριμένα η επίπτωση να είναι 3 κρούσματα ανά 100.000, η ιχνηλάτηση ωστόσο έχει δείξει πολλές επαφές και έντονη κινητικότητα στον πληθυσμό. 

Στο λεκανοπέδιο μόνο σήμερα ανακοινώθηκαν 174 κρούσματα στην Αττική, εκ των 312 συνολικά στη χώρα, στα οποία αν αθροίσει κανείς τα στατιστικά του περιφέρειας την τελευταία εβδομάδα, προκύπτει ένας συνολικός αριθμός 1.017. Χθες, τα κρούσματα στην Αττική ήταν 197, προχθές 102, την Κυριακή 120, το Σάββατο 133, την Παρασκευή 158, και την Πέμπτη 133.

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία προκαλεί η αύξηση των διασωληνωμένων. Αυτός είναι και ο λόγος που οι ειδικοί απευθύνουν ισχυρή σύσταση στους άνω των 65 ετών να φορούν συνεχώς μάσκες, αλλά και που έχει καταστεί υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας, καθώς και σε όλους τους ανοικτούς χώρους συναθροίσεων, όπως πλατείες και στάσεις λεωφορείων. 

Στο ερώτημα πόσο κοντά είμαστε σε ένα δεύτερο lockdown, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας το άφησε ανοικτό. «Δεν αποκλείουμε τίποτα όταν έχουμε πει ότι δεν μπαίνει σε καμιά ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Αυτό είναι το βασικό μας μέλημα και στο αρχικό δίλημμα μεταξύ οικονομίας και δημόσιας υγείας δεν υπάρχει τέτοιο δίλημμα είναι ψευδοδίλημμα και όταν αντιμετωπίζεις της υγειονομική κρίση αντιμετωπίζεις και τις συνέπειες στην οικονομία», ανέφερε χαρακτηριστικά σήμερα το πρωί. 

Οι ειδικοί κρούουν καθημερινά τον κώδωνα του κινδύνου. Αν δεν εφαρμόσουμε τα απλά και βασικά μέτρα που συστήνουν οι ειδικοί, τότε ο μοναδικός τρόπος για να συγκρατήσουμε την πανδημία θα είναι ένα δεύτερο lockdown, σημειώνουν. Και βλέπουν ένα παράθυρο ευκαιρίας μέχρι τις 20 Οκτωβρίου καθώς τότε αρχίζει να πέφτει η θερμοκρασία και η υπεριώδης ακτινοβολία, ενώ αυξάνεται και η υγρασία, παράγοντες που συντελούν στην αύξηση της μεταδοτικότητας του ιού.

Το μήνυμα που στέλνουν είναι ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου δεν έχουν τηρηθεί τα μέτρα, τότε από το Νοέμβριο και μετά οι πιέσεις στο σύστημα υγείας θα γίνουν πολύ έντονες και ως το τέλος του έτους, από 13.000 κρούσματα σήμερα, μπορεί να φτάσουμε τα 80.000 στο τέλος του έτους.

Διαβάστε ακόμα:

- Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου lockdown - Ανησυχία από την διασπορά του ιού στην Αττική