Aυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία - Στους 300 έφτασαν οι διασωληνωμένοι

Aυξάνεται η πίεση στα νοσοκομεία - Στους 300 έφτασαν οι διασωληνωμένοι

Όλο και μεγαλύτερη πίεση δέχεται το ΕΣΥ εξαιτίας της επιβάρυνσης που καταγράφεται στο επιδημιολογικό φορτίο της επικράτειας τα τελευαία 24ωρα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με Covid-19 σε όλη τη χώρα είναι πλέον 300 (70,3% άνδρες).

Σταθερά υψηλά και οι νέοι θάνατοι (26), αριθμοί που επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες των ειδικών ότι οι μεταλλάξεις έχουν αυξήσει τη μεταδοτικότητα των κρουσμάτων κι όλα αυτά ενώ είναι ακόμη πολύ νωρίς για να φανούν οι επιπτώσεις του νέου σκληρού lockdown στην Αττική. Τυχαίο δεν είναι ότι το προηγούμενο Σάββατο, όπου η Αττική δεν βρισκόταν σε lockdown, είχαν διαγνωσθεί 1.113 κρούσματα, 29 νέοι θάνατοι και 249 διασωληνωμένοι.

Πιο αναλυτικά, τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού που ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ είναι 1.222, εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 171.466 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 51,9% άνδρες. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 26, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.103 θάνατοι. Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.

Ο «χάρτης» του κορονοϊού

Στο «μάτι» του κορονοϊού βρίσκεται σταθερά η Αττική, η οποία και σήμερα συγκεντρώνει σχεδόν τα μισά κρούσματα του εν λόγω ιού στη χώρα.
Συγκεκριμένα, στο λεκανοπέδιο καταγράφονται 583 νέα περιστατικά του ιού εκ των οποίων, τα 78 στην Ανατολική Αττική, στο κέντρο της Αθήνας τα 178 και 83 στον Πειραιά. Από την άλλη, αύξηση παρουσιάζεται στην Θεσσαλονίκη όπου βρέθηκαν 138 νέα κρούσματα του ιού. Στην Αχαΐα που βρίσκεται πλέον σε νέο καθεστώς lockdown καταγράφηκαν 65 νέα κρούσματα και ακόμα 46 στην Εύβοια.

Από το σύνολο των 1.222 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα 10 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 8 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η κατανομή των κρουσμάτων:

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ 14
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 78
ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ 8
ΑΡΚΑΔΙΑΣ 6
ΑΡΤΑΣ 2
ΑΧΑΪΑΣ 65
ΒΟΙΩΤΙΑΣ 17
ΒΟΡΕΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 71
ΓΡΕΒΕΝΩΝ 2
ΔΡΑΜΑΣ 3
ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ 24
ΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 74
ΕΒΡΟΥ 10
ΕΥΒΟΙΑΣ 46
ΖΑΚΥΝΘΟΥ 1
ΗΛΕΙΑΣ 22
ΗΜΑΘΙΑΣ 3
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 23
ΘΑΣΟΥ 2
ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ 2
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 138
ΘΗΡΑΣ 2
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ 16
ΚΑΒΑΛΑΣ 8
ΚΑΛΥΜΝΟΥ 14
ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ 4
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 178
ΚΕΡΚΥΡΑΣ 5
ΚΕΦΑΛΛΗΝΙΑΣ 4
ΚΙΛΚΙΣ 6
ΚΟΖΑΝΗΣ 1
ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ 12
ΛΑΚΩΝΙΑΣ 3
ΛΑΡΙΣΑΣ 36
ΛΑΣΙΘΙΟΥ 3
ΛΕΣΒΟΥ 3
ΛΕΥΚΑΔΑΣ 1
ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ 12
ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ 2
ΜΥΚΟΝΟΥ 1
ΝΗΣΩΝ 22
ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΘΗΝΩΝ 53
ΞΑΝΘΗΣ 3
ΠΕΙΡΑΙΩΣ 83
ΠΕΛΛΑΣ 2
ΠΙΕΡΙΑΣ 9
ΠΡΕΒΕΖΑΣ 2
ΡΕΘΥΜΝΟΥ 17
ΡΟΔΟΠΗΣ 3
ΡΟΔΟΥ 2
ΣΕΡΡΩΝ 3
ΤΡΙΚΑΛΩΝ 17
ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ 12
ΦΛΩΡΙΝΑΣ 1
ΦΩΚΙΔΑΣ 1
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ 25
ΧΑΝΙΩΝ 2
ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ 1
ΥΠΟ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ 31

Χ. Γώγος: Έως 15% μεγαλύτερη προστασία με διπλή μάσκα

Θα γίνει αναβάθμιση των οδηγιών για την χρήση μάσκας λόγω του μεταλλαγμένου στελέχους του κορονοϊού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, επισήμανε ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων μιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα ο καθηγητής εξήγησε ότι το βασικό είναι να γίνεται σωστή χρήση των μασκών που ήδη χρησιμοποιούνται και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις υφασμάτινες, που πρέπει να τοποθετούνται καλά στο πρόσωπο, να είναι τριπλής στρώσης και να μην μπαίνει αέρα από το πλάι.

Σχετικά με τη διπλή μάσκα σημείωσε ότι συζητείται η χρήση της σε περιπτώσεις έντονου συγχρωτισμού, σε κλειστούς χώρους όπου η πιθανότητα μετάδοσης είναι αυξημένη.

Η διπλή μάσκα χρησιμοποιείται ως εξής: από μέσα η χειρουργική, η γνωστή πράσινη-μπλε και απ’ έξω μια υφασμάτινη.

«Αυτό προσφέρει μια επιπλέον 10 περίπου 15% προστασία όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.

Στο ερώτημα εάν θα γίνει η υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, ο κ. Γώγος απάντησε ότι πρώτα θα γίνει η σχετική συζήτηση και μετά θα προκύψουν οι αναβαθμισμένες οδηγίες, ανάλογα με την περίπτωση και την πιθανότητα έκθεσης στον ιό. Σχετικές συζητήσεις γίνονται όπως ανέφερε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν και ακόμη δεν έχουν αλλάξει ούτε σε εαυτό το επίπεδο οι οδηγίες.


Θεσσαλονίκη: Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν οι νέες μετρήσεις στα λύματα

Μικρή αυξητική τάση παρουσιάζει το ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα λύματα της Θεσσαλονίκης, το οποίο εδώ και μία εβδομάδα μετράται πλέον σε καθημερινή βάση από τη διεπιστημονική ομάδα επιδημιολογίας λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ. Η στενή επιδημιολογική επιτήρηση στα αστικά υγρά απόβλητα αποσκοπεί στην πιο έγκαιρη ανίχνευση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, αλλά επίσης αυξάνει το επίπεδο ακρίβειας των υπολογισμών. Έτσι, η ημερήσια διακύμανση του ιικού φορτίου της τελευταίας εβδομάδας, μετά τον απαραίτητο περιβαλλοντικό εξορθολογισμό των μετρήσεων, επιβεβαιώνει το νέο επίπεδο επιδημιολογικού συναγερμού στην πόλη από τις αρχές του Φεβρουαρίου, αλλά μέχρι τώρα καταδεικνύει μόνο μικρή αύξηση.

Συγκεκριμένα, η μέση τιμή των μετρήσεων της Τετάρτης 10/2 και της Πέμπτης 11/2 είναι αυξημένη κατά περίπου 15% σε σύγκριση με τη μέση τιμή της Δευτέρας 8/2 και Τρίτης 9/2 και όπως φαίνεται στο διάγραμμα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ το ιικό φορτίο είναι στα επίπεδα που βρισκόταν μεταξύ 26 και 28 Οκτωβρίου, πριν τη μεγάλη επιδημιολογική έξαρση. 

"Η τάση είναι μεν αυξητική, αλλά παρατηρούμε πως από τη μία μέρα στην επόμενη αποτυπώνεται προς το παρόν ήπια. Ωστόσο, ακόμη κι αν δεν υπήρχε αυτή η μικρή αύξηση θα χρειαζόμασταν τις μετρήσεις ολόκληρης της επόμενης εβδομάδας πριν μιλήσουμε για τάση σταθεροποίησης", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας καθ. Νίκος Παπαϊωάννου, εξηγώντας πως "επειδή η πανδημία -λόγω των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού και σειράς άλλων παραμέτρων- είναι σε πορεία έξαρσης, με την καθημερινή επιτήρηση στα λύματα στοχεύουμε να ανιχνεύσουμε έγκαιρα ενδεχόμενη έντονα αυξητική τάση, πριν αυτή γίνει εκθετική, ώστε να εξασφαλιστεί πολύτιμος χρόνος στην Πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς, που λαμβάνουν τις αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης".

"Είναι πολύ κρίσιμη αυτή η περίοδος, μέχρι να βελτιωθούν οι καιρικές συνθήκες και να προχωρήσει το πρόγραμμα εμβολιασμών, που θα θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Γι' αυτό τώρα χρειαζόμαστε περισσότερη πληροφορία, περισσότερες μετρήσεις", πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ.

Διαβάστε ακόμα:

«Βράζει» η Αττική με 84% στις ΜΕΘ - Μικρή «ανάσα» για Θεσσαλονίκη

 Αυτούς χτύπησε η πανδημία στην Ελλάδα, πρώτο το γκρουπ 40-49 ετών

 Σε καθολικό lockdown Αχαΐα, Εύβοια - Τα μέτρα που ισχύουν