Αυξάνει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ

Αυξάνει την παραγωγή ο ΟΠΕΚ

Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι από τον Ιούλιο θα αυξήσει την παραγωγή κατά ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα. Η αύξηση θα κατανεμηθεί μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών χωρών αναλόγως των δυνατοτήτων της κάθε μίας.

Όπως αναφέρει το CNBC η συμφωνία επιτεύχθηκε μετά από μια βδομάδα έντονων διαπραγματεύσεων όπου η Σαουδική Αραβία κλήθηκε να πείσει την Βενεζουέλα, το Μεξικό αλλά και το Ιράν, να στηρίξουν την απόφαση αυτή.

Καταλήξαμε σε μια προσαρμογή στα χαρτιά για αύξηση της τάξεως των 1 εκατ. βαρελιών την ημέρα από τα επίπεδα της προηγούμενης συμφωνίας για μείωση της παραγωγής που είχε τεθεί σε εφαρμογή σε 2017 από τον ΟΠΕΚ σε συνεργασία με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Αλ Φαλιχ.

Το Ιράν, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αποτελούσε έως τώρα το βασικό εμπόδιο για μία συμφωνία, καλώντας τον ΟΠΕΚ να απορρίψει την πίεση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου.

Ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη τον Μάιο και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως το τέλος του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πολλά να κερδίσει από μία συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού.

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η συμφωνία προσθέτει 600,000 βαρέλια την ημέρα στην αγορά πετρελαίου, δηλαδή περίπου 0,5% της παγκόσμιας προμήθειας, καθώς αρκετά μέλη του ΟΠΕΚ δεν έχουν την ικανότητα να αυξήσουν την παραγωγή, ανέφερε ένας εκπρόσωπος του οργανισμού.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ θα συναντηθούν το Σάββατο με πετρελαιοπαραγωγούς χώρες μεταξύ των οποίων η Ρωσία, για να επικυρώσουν τη σημερινή συμφωνία.