Αυτοί είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση για προσλήψεις
ManpowerGroup

Αυτοί είναι οι τομείς με τη μεγαλύτερη ζήτηση για προσλήψεις

Βελτιωμένες κατά 15% είναι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup. Αναλυτικά, ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών, στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής. Μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού.

Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, 601 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν ικανοποιητικές προοπτικές προσλήψεων για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Με το 27% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% να προβλέπει μείωση και το 68% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +22%.

Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων.

Έλλειψη ταλέντων

Παρά τις βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων, η πρόσφατη έρευνα Έλλειψης Ταλέντων της ManpowerGroup που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021 καταγράφει την δέκατη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της περιφέρειας ΕΜΕΑ, στην δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.

Σε ποσοστό 80% οι εργοδότες- αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008- αναφέρουν την πρόκληση κάλυψης των ταλέντων.

Δυσεύρετες δεξιότητες

Οι τέσσερις ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: Πληροφορική/Δεδομένα (31%), Βιομηχανία/Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%). Ενώ οι τέσσερις προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).

Επιπρόσθετα, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας – σε σύγκριση με το 30% των απαντήσεων το προηγούμενο τρίμηνο. Το 68% των εργοδοτών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας.

Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ο οργανισμός τους προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων καθώς και πως πιθανότατα θα ανταποκριθεί. Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 εντός των επόμενων 9 μηνών, ενώ μόνο το 13% αναμένει πως δεν θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων.

Στην κορυφή Ελλάδα, Ιρλανδία Κροατία

Σημειώνεται ότι οι εργοδότες και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα, προσδοκούν στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο.

Η πιο έντονη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Κροατία, ενώ οι εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Ισπανία καταγράφουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων.