Αυτή την εβδομάδα δωρεάν self test σε 900.000 εργαζόμενους
Αρ. Πελώνη

Αυτή την εβδομάδα δωρεάν self test σε 900.000 εργαζόμενους

Στο θέμα των self - test με αφορμή το σημερινό άνοιγμα των Λυκείων αναφέρθηκε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

«Από σήμερα -ύστερα από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων- επαναλειτουργούν τα Λύκεια σε όλη τη χώρα. Για τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια όλων προβλέπεται αυστηρή τήρηση των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί στο παρελθόν, αλλά και αρνητικό αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ κορονοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου δύο φορές την εβδομάδα. Το ίδιο ισχύει και για το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, καθώς και το προσωπικό καθαριότητας».

Το νόημα της συγκεκριμένης παρέμβασης δημόσιας υγείας είναι η έγκαιρη ανίχνευση και απομόνωση των ολιγοσυμπτωματικών και ασυμπτωματικών μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης και να πετύχουμε την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Τα επιδημιολογικά συμπεράσματα θα συνεχίσουν να εξάγονται από τον ΕΟΔΥ στη βάση των θετικών επιβεβαιωτικών κρουσμάτων που θα καταγράφονται διακριτά στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, σημείωσε η κ. Πελώνη.

Όπως είπε: «Αποδεικνύεται έτσι -όπως τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- πως «όταν Κυβέρνηση εμπιστεύεται τον πολίτη, εκείνος ανταποκρίνεται με υπευθυνότητα».
 
Καθώς παραλαμβάνουμε περισσότερα τεστ, αυτή την εβδομάδα θα διαθέσουμε μέσω των φαρμακείων δωρεάν τεστ σε περίπου 900.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, όπως, για παράδειγμα στους εργαζόμενους στο λιανεμπόριο, την εστίαση, τις μεταφορές, τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τη Δικαιοσύνη.

«Η χώρα μας, για άλλη μια φορά, πρωτοπορεί, καθιερώνοντας  δωρεάν διανομή αυτοδιαγνωστικού τεστ  σε όλο τον πληθυσμό. Είναι ένα σημαντικό συμπληρωματικό εργαλείο που θα συμβάλει τόσο σε ένα ασφαλέστερο άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων όσο και στην ανάσχεση της πανδημίας. Για να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη επάρκεια, έχει ήδη προχωρήσει νέος διαγωνισμός για την προμήθεια επιπλέον 10 εκατομμυρίων self test», εξήγησε.