8ος χρόνος, ημέρα 2475η
Πέμπτη, 11 Αυγούστου 2022

Αυτές είναι οι σημαντικότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, μέχρι τώρα, στη Ρωσία

Αυτές είναι οι σημαντικότερες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί, μέχρι τώρα, στη Ρωσία
AP Photo

Συμπληρώθηκε ήδη ένας μήνας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση συνεχίζονται. Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ και Βρετανία έχουν σφίξει τη «μέγγενη» στη ρωσική οικονομία προσπαθώντας να πλήξουν τους Ρώσους εξαιτίας του πολέμου.

Επί της ουσίας, η Ρωσία έχει απομονωθεί οικονομικά από τη Δύση, είτε μιλάμε για μια προσπάθεια απεξάρτησης των χωρών από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, είτε για κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες.

Σήμερα άλλωστε η Βρετανία ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο κυρώσεων εις βάρος ιδιωτών αλλά και εταιρειών ρωσικών συμφερόντων.

Μέχρι στιγμής οι μεγαλύτεροι αποκλεισμοί που έχουν επιβληθεί στη ρωσική οικονομία είναι οι εξής:

  • Οι ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και αερίου, η Βρετανία έχει ανακοινώσει πως θα απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο ως τα τέλη του 2022, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αποφασισμένη να μείνει πλήρως ανεξάρτητη από τις πηγές της ρωσικής ενέργειας ως το 2030.
  • Η Δύση έχει «παγώσει» τα περιουσιακά στοιχεία της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας – περίπου 630 δισ. δολάρια σε αποθέματα ξένων νομισμάτων. Επίσης, έχει ανασταλεί η συμμετοχή της στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών, την «κεντρική τράπεζα για όλες τις κεντρικές τράπεζες».
  • Κάποιες από τις ρωσικές τράπεζες έχουν αποβληθεί από το Swift, το σύστημα με το οποίο οι τράπεζες μεταφέρουν χρήματα διακρατικά.
  • ΗΠΑ, Βρετανία και ΕΕ έχουν επιβάλει κυρώσεις σε εκατοντάδες μέλη του ρωσικού καθεστώτος και σε ολιγάρχες που θεωρούνται φίλα προσκείμενοι στο Κρεμλίνο, συμπεριλαμβανομένων του Ρώσου αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, του Ρώσου υπουργού Άμυνας, Σεργκέι Σόιγκου και 386 Ρώσων βουλευτών.
  • Ο εναέριος χώρος των ΗΠΑ, Καναδά, Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει απαγορευτεί για τις ρωσικές πτήσεις. Οι Βρετανοί έχουν απαγορεύσει και τις πτήσεις ιδιωτικών τζετ από Ρώσους πάνω από τον εναέριο χώρο τους.
  • Τέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία έχουν απαγορεύσει στη Ρωσία την πώληση πολυτελών αγαθών, τα οποία περιλαμβάνουν οχήματα, είδη υψηλής ραπτικής και τέχνης.