Αυτά είναι τα hot στέκια των επενδυτών στο διαδίκτυο

Αυτά είναι τα hot στέκια των επενδυτών στο διαδίκτυο

Όσοι έχουν διαβάσει το βιβλίο «Κοιμισμένοι μες τις βατραχοπιτζάμες μας» θα θυμούνται την ιδιαίτερα γλαφυρή περιγραφή του Τομ Ρόμπινς, για όσα γίνονταν στο μπαρ «Μπουλ & Μπέαρ» του Σιάτλ, τη στιγμή του κραχ της Μεγάλης Πέμπτης του 1929. Όσοι έχουν προλάβει τα γεγονότα του 1999 στη Σοφοκλέους και τις εποχές των παχιών αγελάδων της πρώτης δεκαετίας του 2000 στη χώρα μας θα επιβεβαιώσουν ότι πολλές επενδυτικές αποφάσεις δε λαμβάνονταν στα γραφεία, αλλά μετά τη δουλειά, σε μπαρ και εστιατόρια που αποτελούσαν τα στέκια των ανθρώπων της αγοράς.

Όλα αυτά γίνονταν για πάνω από 100 χρόνια. Χρηματιστές, επενδυτές, επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι και λοιποί της αγοράς σύχναζαν στα ίδια μέρη, αντάλλαζαν απόψεις και ανέλυαν τις εξελίξεις. Στην Αθήνα π.χ., τα στέκια βρίσκονταν σε μία ακτίνα από τη Σοφοκλέους και την πλατεία Αγίων Θεοδώρων έως το Κολωνάκι, ανάλογα με την εποχή. Άλλοι έπαιρναν την πληροφορία που ήθελαν και άλλοι έδιναν την πληροφορία που ήθελαν, τα γνωστά «παπαγαλάκια». Και οι μεν και οι δε, εκμεταλλεύονταν τη χαλαρή ατμόσφαιρα και διάθεση, τη μουσική, το αλκοόλ, για να κερδίσουν - ή να νομίζουν ότι κερδίζουν - κάτι.

Σήμερα όλα αυτά έχουν αλλάξει. Στην εποχή του κορονοϊού τα επενδυτικά στέκια είναι στο διαδίκτυο. Άλλωστε μόνο έτσι μπορούν να συντονιστούν εκατομμύρια επενδυτές από ολόκληρο τον κόσμο για να τα βάλουν με μεγάλα funds. Η κοινότητα WallStreetBets για παράδειγμα στο Reddit είναι σαν ένα «Μπουλ & Μπέαρ» με 9,2 εκατομμύρια επενδυτές-θαμώνες να βρίσκονται καθημερινά και να προετοιμάζουν την επόμενη κίνησή τους. Πριν δύο εβδομάδες μάλιστα πέρασε από το συγκεκριμένο στέκι και ο γνωστός Αμερικανός επιχειρηματίας Μαρκ Κιούμπαν και σταμάτησε να δώσει μερικές συμβουλές…

Ποια είναι λοιπόν τα πιο πολυσύχναστα στέκια των επενδυτών στην παγκόσμια κοινότητα του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης;

WallStreetBets: Είναι η πολυσυζητημένη πλέον κοινότητα του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Reddit. Μπήκε στη ζωή μας όταν μερικά εκατομμύρια επενδυτές συντονίστηκαν μέσω της συγκεκριμένης κοινότητας για να κοντράρουν τα μεγάλα funds που σόρταραν τη μετοχή της Gamestop. Η πρώτη μάχη του πολέμου έληξε υπέρ των hedge funds, ωστόσο υπάρχουν πολλά παράπονα για τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν. Την περασμένη Πέμπτη, οι συντονιστές της WallStreetBets έστειλαν μήνυμα μέσω του YouTube, ότι επιστρέφουν στο πεδίο της μάχης, ενώ αρκετοί διάσημοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι στο εξής οι αγορές δε θα είναι όπως τις ξέραμε.

Stocktwits: Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι το twitter του επενδυτικού κόσμου και ίσως το παλαιότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης με καθαρά επενδυτικό προσανατολισμό. Πάνω από 400.000 επενδυτές, επαγγελματίες της αγοράς και στελέχη εισηγμένων μοιράζονται πληροφορίες και σκέψεις για την αγορά και μεμονωμένες μετοχές μέσω του StockTwits. Οι αναρτήσει στο συγκεκριμένο μέσο παρακολουθούνται από 40 και πλέον εκατομμύρια χρήστες του διαδικτύου παγκοσμίως. Στο StockTwits θα βρείτε τα πάντα για τις αγορές, από απλές αναρτήσεις μικροεπενδυτών έως εξειδικευμένα podcast και αναλύσεις ειδικών. Αν θέλεις να παρακολουθήσεις συγκεκριμένη μετοχή απλά πληκτρολογείς το σήμερα του δολαρίου πριν το ticker της μετοχής που σε ενδιαφέρει. Μπορείς επίσης με μια ματιά να δεις τις πιο πολυσυζητημένες μετοχές, ημερολόγιο εταιρικών αποτελεσμάτων καθώς και θεματικά δωμάτια για… κάθε γούστο.

Scutify: Πρόκειται για παρόμοιο μέσο με το StockTwits. Θα βρείτε αναρτήσεις επενδυτών και παραγόντων της αγοράς, ειδήσεις, σχόλια και πληροφορίες, ενώ η πλατφόρμα συνδέεται απευθείας με το twitter. Κι εδώ μπορείτε να επιλέξετε θεματικά κανάλια (για λάτρεις των γραφημάτων, των social media trends, best performers κλπ). Ένα ενδιαφέρον εργαλείο που προσφέρει το Scutify είναι ο «Δείκτης Κλίματος» που σας δίνει τη δυνατότητα να ενημερωθείτε για το κλίμα που επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών για μία μετοχή. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε επενδυτικά σχόλια από διάσημους επενδυτές ή να πουλήσετε και το δικό σας σχόλιο (αν ενδιαφέρει κάποιον).

Αν δεν θέλετε, λοιπόν, να είστε ένας μοναχικός καβαλάρης των αγορών μπορείτε να έρθετε σε επαφή με άλλους επενδυτές από όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, να ανταλλάξετε απόψεις ή/και να μάθετε πράγματα για τις αγορές. Όλα αυτά, βέβαια, με την απαιτούμενη προσοχή γιατί οι καιροί είναι περίεργοι…