Αυστρία: Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα του πρόσφυγα και τις ποσοστώσεις

Αυστρία: Υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα του πρόσφυγα και τις ποσοστώσεις

Την "ουσιαστική αντίφαση" που υπάρχει ανάμεσα στο ανθρώπινο δικαίωμα του πρόσφυγα (ΣΣ στη χορήγηση ασύλου) και τον πολυσυζητημένο τελευταία, καθορισμό ανώτερων ορίων στον αριθμό των προσφύγων που μπορεί να γίνονται δεκτοί από μία χώρα, επισημαίνει ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, σε σημερινή μακρά συνέντευξή του, εφ΄ όλης της ύλης, στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ).

Στην παραδοσιακά καθιερωμένη συνέντευξή του στο ΑΡΑ, πριν από το τέλος του χρόνου, ο Αυστριακός πρόεδρος τονίζει πως δεν μπορεί κάποιος να περιορίζει ένα ανθρώπινο δικαίωμα σε ένα συγκεκριμένο αριθμό και να λέει ότι όλοι όσοι βρίσκονται πέραν αυτού του αριθμού έχουν απλά ατυχήσει.

Εκτός τούτου, ένα τέτοιο πάγιο ανώτερο όριο θα ήταν εξαρτημένο από μεταβλητές προϋποθέσεις, όπως, για παράδειγμα, από την αρχή και το τέλος ενός πολέμου και επιπλέον, εάν όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθορίσουν ανώτερα όρια, τότε σταματά οποιαδήποτε προσπάθεια για δίκαιη κατανομή των προσφύγων, προσθέτει.

Κατά την άποψή του, αντί να γίνονται σκέψεις για αριθμητικά ανώτερα όρια, θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να περιοριστεί η προσφυγική ροή και να βελτιωθεί η διαχείριση του ζητήματος σε σχέση με τους πρόσφυγες.

Ως προς την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που κυριάρχησε στις εξελίξεις μέσα στο 2015, ο πρόεδρος Χάιντς Φίσερ κάνει έναν, όπως σημειώνει, κατά βάση θετικό απολογισμό για την Αυστρία, σημειώνοντας πως κανένας δεν μπορεί να ζητά από κάποιον να φέρει σε πέρας, ομαλά και αλάνθαστα, μία τέτοια περίπλοκη και δύσκολη κατάσταση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, γεγονός είναι ότι η Αυστρία συγκαταλέγεται στις τρεις ή τέσσερις χώρες οι οποίες στο ζήτημα αυτό διακρίνονται πραγματικά θετικά από εκείνες που αποστρέφουν το βλέμμα τους και θέλουν να παρακάμψουν, με όσο το δυνατόν ανώδυνο τρόπο, αυτή την κρίση.

Φυσικά έχουν υπάρξει εδώ και εκεί τραγικές, δύσκολες ή δυσάρεστες καταστάσεις, ωστόσο η θέση της Αυστρίας είναι πως "είμαστε πρόθυμοι να αναλάβουμε συνυπευθυνότητα και να βοηθήσουμε κατά τον καλύτερο τρόπο πρόσφυγες από μια εμπόλεμη περιοχή", διαμηνύει ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος στη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ