Aυστρία:  Υπέρ του «πράσινου διαβατηρίου» για τους εμβολιασμένους ο Σ. Κουρτς

Aυστρία: Υπέρ του «πράσινου διαβατηρίου» για τους εμβολιασμένους ο Σ. Κουρτς

«Είμαι πολύ αισιόδοξος για το καλοκαίρι», δηλώνει ο Καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα BILD και υποστηρίζει την εισαγωγή ενός ευρωπαϊκού «πράσινου διαβατηρίου» για τους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού, στο πρότυπο του Ισραήλ. Εξηγεί επίσης την αυστριακή «στρατηγική ανοίγματος», η οποία βασίζεται στη διενέργεια μεγάλου αριθμού «γρήγορων» τεστ.

«Υποστηρίζω την πανευρωπαϊκή εισαγωγή ενός πράσινου διαβατηρίου. Παρόμοιου με αυτό που υπάρχει στο Ισραήλ. Κατά προτίμηση ψηφιακού, στο κινητό τηλέφωνο. Όπου ο καθένας θα έχει και πάλι όλες τις ελευθερίες που τόσο αγαπάμε. Και πιστεύω ότι ο εμβολιασμός είναι ένα σημαντικό κομμάτι αυτού. Όποιος λοιπόν εμβολιάζεται, θα πρέπει να έχει πλήρη ελευθερία. Αλλά ακριβώς και όπως όλοι όσοι πέρασαν μόλις κορονοϊό και έχουν ανοσία και όλοι όσοι κάνουν τεστ και μέσω του τεστ μπορούν να αποδείξουν ότι είναι αρνητικοί», τονίζει ο κ. Κουρτς και προσθέτει ότι «θα ήταν καλό, αν καταφέρναμε μια ευρωπαϊκή λύση όπως αυτή του Ισραήλ, διότι τότε θα μπορούμε να απολαύσουμε και πάλι την ελευθερία του να ταξιδεύουμε, την ελευθερία να κινούμαστε και πάλι σε όλη την Ευρώπη για επαγγελματικούς λόγους, αλλά πάνω από όλα επίσης την ελευθερία να πηγαίνουμε διακοπές και να απολαμβάνουμε τον αθλητισμό και τον πολιτισμό και όλα αυτά. Τότε θα μπορούμε και πάλι όλα αυτά να τα διασφαλίσουμε και να τα εγγυηθούμε».

Για το καλοκαίρι, «προσωπικά είμαι πολύ αισιόδοξος», δηλώνει ο Καγκελάριος. «Η κάλυψη με εμβολιασμούς θα είναι το καλοκαίρι πολύ υψηλή. Θα μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα και ανυπομονώ ήδη για να έρθουν και πάλι πολλοί άνθρωποι από την Γερμανία. Με όποιον είμαι σε επαφή, λέει ότι θέλει και πάλι να περάσει τις καλοκαιρινές διακοπές του στην Αυστρία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στην ίδια συνέντευξη ο αυστριακός Καγκελάριος περιγράφει τη στρατηγική ανοίγματος που εφαρμόζει η κυβέρνησή του, παρά το γεγονός ότι ο δείκτης των κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός μίας εβδομάδας βρίσκεται στο 137, πολύ μακριά από το 50 ή το 35 που έχει θέσει ως όριο για ενδεχόμενη χαλάρωση το Βερολίνο.

Στην Αυστρία εδώ και δυόμιση εβδομάδες λειτουργούν και πάλι σχολεία, καταστήματα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Όπως επισημαίνει ο κ. Κουρτς, το σύστημα βασίζεται πολύ στα «γρήγορα» τεστ, τα οποία γίνονται δωρεάν και είναι διαθέσιμα σε πάρα πολλά σημεία. «Αυτό σημαίνει ότι στην μικρή Αυστρία μας, των ούτε καν δέκα εκατομμυρίων κατοίκων, κάθε εβδομάδα κάνουμε 2,5 εκατομμύρια τεστ. Φυσικά δεν αποτελούν πανάκεια. Ο ιός εξακολουθεί παρόλα αυτά να υπάρχει. Αυξάνεται μάλιστα, αλλά τα καταφέρνουμε να φρενάρουμε την αύξηση και να κάνουμε προσεκτικά βήματα ανοίγματος. Με τα πολλά τεστ υπάρχει λίγη περισσότερη ελευθερία από ό,τι χωρίς τα τεστ», επισημαίνει ο αυστριακός Καγκελάριος και τονίζει ότι, έπειτα από έξι εβδομάδες, το lockdown είχε χάσει την επίδρασή του, καθώς ο κόσμος το τηρούσε όλο και λιγότερο.