7ος χρόνος, ημέρα 2063η
Παρασκευή, 25 Ιουνίου 2021

Αυστρία: Παράταση ελέγχων στα σύνορα Σλοβακίας και Τσεχίας μέχρι 27 Φεβρουαρίου

Αυστρία: Παράταση ελέγχων στα σύνορα Σλοβακίας και Τσεχίας μέχρι 27 Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με τον αντίστοιχο κανονισμό που δημοσιεύθηκε σήμερα από το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, η Αυστρία παρατείνει έως τις 27 Φεβρουαρίου τους ελέγχους στα σύνορα με τις δύο γειτονικές της χώρες, Τσεχία και Σλοβακία, οι οποίοι είχαν επιβληθεί πριν από ένα μήνα.

Παρά το επί εβδομάδες ισχύον εκεί lockdown και το σχεδόν πλήρες κλείσιμο των συνόρων της, κυρίως η Τσεχία συνεχίζει να καταγράφει πολύ υψηλό αριθμό νέων μολύνσεων με κορονοϊό.

Με 897 νέα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, η Τσεχία είναι η χώρα με τον τρίτο υψηλότερο αριθμό νέων λοιμώξεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και μόνον στην Ισπανία και την Πορτογαλία υπάρχουν περισσότερες νέες περιπτώσεις σε σχέση με τον αριθμό των κατοίκων.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, επί του παρόντος υπάρχουν 486 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους στη Σλοβακία τις τελευταίες 14 ημέρες, συγκριτικά στην Αυστρία υπήρχαν την ίδια περίοδο 224 νέες λοιμώξεις ανά 100.000 κατοίκους.

Για ταξιδιώτες από την Τσεχία και τη Σλοβακία, όπως επίσης από όλες τις γειτονικές χώρες, υπάρχει στην Αυστρία υποχρέωση τεστ, καραντίνας και εγγραφής, που σημαίνει ότι όλοι όσοι εισέρχονται στη χώρα πρέπει να εγγραφούν εκ των προτέρων, να έχουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ αντιγόνου ή PCR, και καραντίνα δέκα ημερών μετά την είσοδο, ενώ δωρεάν τεστ και μείωση του χρόνου καραντίνας σε πέντε ημέρες, είναι δυνατά από την πέμπτη ημέρα.

Οι ταξιδιώτες, για τους οποίους υπήρχαν προηγουμένως εξαιρέσεις, όπως οι μετακινούμενοι λόγω εργασίας στην άλλη χώρα, θα πρέπει επίσης να ελέγχονται τακτικά από την επόμενη εβδομάδα και να εγγράφονται στο διαδίκτυο μία φορά την εβδομάδα.

Χιλιάδες άνθρωποι διασχίζουν τακτικά --στην πλειονότητά τους σε καθημερινή βάση-- τα σύνορα προς την Αυστρία για την εργασία τους εκεί, και πολλοί από αυτούς εργάζονται σε συστημικά σημαντικούς κλάδους όπως η υγειονομική περίθαλψη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ