ΓΔ: 902,10 4,55 (0,51 %)

Τζίρος: 31,37 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1990η
Τρίτη, 13 Απριλίου 2021

ΓΔ: 902,10 4,55 (0,51 %)

Τζίρος: 31,37 εκατ. €   RT

Αυστρία-Δανία-Ισραήλ: Η συνεργασία για τα εμβόλια στο επίκεντρο της επίσκεψης Κουρτς στο Ισραήλ

Αυστρία-Δανία-Ισραήλ: Η συνεργασία για τα εμβόλια στο επίκεντρο της επίσκεψης Κουρτς στο Ισραήλ

Η στενή συνεργασία μεταξύ των τριών χωρών στην έρευνα και παρασκευή εμβολίων θα βρεθεί στο επίκεντρο της μονοήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί σήμερα στο Ισραήλ ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης και των συνομιλιών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, τις οποίες θα ακολουθήσει το απόγευμα κοινή συνέντευξη Τύπου, θα παρουσιαστεί το «πράσινο διαβατήριο», ένα ηλεκτρονικό πιστοποιητικό με τη μορφή εφαρμογής για κινητό τηλέφωνο, που καταγράφει τον εμβολιασμό κατά του Covid-19 και έχει ήδη θεσπιστεί στο Ισραήλ.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς αιτιολογεί την επιδίωξη αυτής της συνεργασίας για τα εμβόλια με το γεγονός ότι οι παραγγελίες που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παραδόθηκαν τόσο γρήγορα όσο αναμενόταν και, όπως ο ίδιος τόνιζε την παραμονή της επίσκεψης, "ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι και, λαμβάνοντας υπόψη τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, να προσαρμοστούν τα υπάρχοντα εμβόλια και οι θεραπείες το συντομότερο δυνατό ή να παραχθούν γρήγορα νέα και όσο το δυνατόν αυτόνομα".

Καθώς η πρωτοβουλία του θεωρήθηκε ευρέως ως κριτική κατά της ΕΕ, ο καγκελάριος κατέστησε σαφές χθες, Τετάρτη, ότι η συμμαχία με το Ισραήλ και τη Δανία δεν πρέπει να νοηθεί ως απομάκρυνση από την ΕΕ, τονίζοντας ο ίδιος ότι "σίγουρα δεν πρόκειται για εγκατάλειψη του ευρωπαϊκού δρόμου και η πρακτική δεν στρέφεται εναντίον κάποιου, αλλά είναι μία προσπάθεια να συνεισφέρει όσο το δυνατόν περισσότερο".

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, η Αυστρία, η Δανία και το Ισραήλ βρίσκονται ήδη σε διάλογο με τους κατασκευαστές εμβολίων Pfizer και Moderna σχετικά με τη δημιουργία δικών τους εγκαταστάσεων παραγωγής και μάλιστα η Αυστρία φέρεται να έχει ήδη εντοπίσει μια πιθανή τοποθεσία για ένα τέτοιο εργοστάσιο εμβολίων.

Την Τρίτη, πριν από το ταξίδι του στο Ισραήλ, ο καγκελάριος είχε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim, με στόχο να συνδυαστούν οι δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων κατά της Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να ενσωματωθούν στις συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.

Το Ισραήλ έχει ήδη εισαγάγει ένα ηλεκτρονικό διαβατήριο που επιβεβαιώνει την ανοσοποίηση κατά της Covid-19, ενώ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε επίσης συμφωνία εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το αποκαλούμενο "πράσινο διαβατήριο", το οποίο υποστηρίζεται έντονα από την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σε αντίθεση με την εκστρατεία εμβολιασμού, η οποία ξεκίνησε αργά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ισραήλ θεωρείται πλέον „παγκόσμιος πρωταθλητής εμβολιασμού", με περισσότερους από τους μισούς ενήλικες Ισραηλινούς να έχουν ήδη εμβολιαστεί τουλάχιστον μία φορά.

Τη Δευτέρα, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ανακοινώσει ότι η Επιτροπή θα υποβάλει σχέδιο για το Πράσινο Διαβατήριο έως τις 17 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ