7ος χρόνος, ημέρα 2094η
Δευτέρα, 26 Ιουλίου 2021

Αυστρία: Αυστηρότεροι έλεγχοι στην εστίαση - Με ταξίδια σχετίζεται το 1/3 των νέων κρουσμάτων

Αυστρία: Αυστηρότεροι έλεγχοι στην εστίαση - Με ταξίδια σχετίζεται το 1/3 των νέων κρουσμάτων
APimages

Αυστηρότερους ελέγχους στην εστίαση στην Αυστρία, για να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τους κανόνες «πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού τεστ», ανακοίνωσαν σήμερα στη Βιέννη ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν και η υπουργός Τουρισμού Ελίζαμπετ Κέστινγκερ.

Ειδικά στον τομέα της νυχτερινής εστίασης, υπήρξαν πρόσφατα περισσότερες μολύνσεις με κορονοϊό και στο μέλλον οι αρχές θα είναι σε θέση να επιβάλουν πρόστιμα γρηγορότερα, επειδή το εκτελεστικό όργανο θα μπορεί τώρα να εισπράττει άμεσα το επιβληθέν πρόστιμο.

«Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι οι κανόνες πρόσβασης στη νυχτερινή εστίαση, αλλά και σε όλες τις άλλες εγκαταστάσεις εστίασης, τηρούνται γενικά. Με την εφαρμογή "Green Check", οι επιτόπιοι έλεγχοι μπορούν να πραγματοποιούνται γρήγορα και αποτελεσματικά», ανέφερε η υπουργός Τουρισμού.

«Δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε τα ανοίγματα μαζί και ο ακρογωνιαίος λίθος αυτής της χαλάρωσης ήταν η επαλήθευση από την αρχή του κανόνα πιστοποιητικού εμβολιασμού-νόσησης-αρνητικού τεστ», τόνισε, από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας, επισημαίνοντας πως με το "Green Pass" και την εφαρμογή "Green Check Web", έχουν αναπτυχθεί εργαλεία που «κάνουν τους ελέγχους ιδιαίτερα γρήγορους και εύκολους».

Με ταξίδια σχετίζεται σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νέων κρουσμάτων 

Τα ταξίδια αντιπροσωπεύουν σχεδόν το ένα τρίτο όλων των νέων μολύνσεων με τον κορονοϊό στην Αυστρία, όπως διαπιστώνεται στην τελευταία επιδημιολογική έρευνα από τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων στη βάση της ημερολογιακής εβδομάδας 27 (5 έως 11 Ιουλίου), όπου το 31,1% όλων των διευκρινισμένων περιπτώσεων μπορούν να εντοπιστούν σε ταξιδιωτικές δραστηριότητες, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα 26 (28 Ιουνίου έως 4 Ιουλίου) το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 25,3%.

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου, το ποσοστό των συνδεόμενων με ταξίδια διευκρινισμένων νέων μολύνσεων κυμαινόταν μεταξύ 1,7% (Ημερολογιακή εβδομάδα 22, 31 Μαΐου έως 6 Ιουνίου) και 5,2% (εβδομάδα 24, 14 έως 20 Ιουνίου), ωστόσο, η περίοδος των διακοπών ξεκινά στις αρχές Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνονται επίσης οι ταξιδιωτικές δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, το ποσοστό των λοιμώξεων που συμβαίνουν στα νοικοκυριά συνέχισε να μειώνεται, και, ενώ το μερίδιό τους στο ποσοστό μόλυνσης στα τέλη Μαΐου ήταν 66,4% (εβδομάδα 21 - 24 Μαΐου έως 30 Μαΐου), μειώθηκε την εβδομάδα 27 σε 33,4%.

Το 10,7% των περιπτώσεων κορονοϊού που διευκρινίστηκαν την εβδομάδα 27 ήταν στον τομέα του ελεύθερου χρόνου, που σημαίνει αύξηση κατά 1,8% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα και ο τομέας της εκπαίδευσης αντιπροσώπευε το 15,1% - υπερδιπλάσιος σε σχέση με την εβδομάδα 26 (7,6%).

Με ένα ποσοστό 4,6% των συνολικών λοιμώξεων την 27η εβδομάδα, ο κλάδος ξενοδοχείων και εστιατορίων συνέβαλε επίσης αισθητά στο ποσοστό μόλυνσης - την υψηλότερη τιμή από τότε που ο κλάδος αυτός επέτρεψε να ανοίξει ξανά στα μέσα Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, δεν υπήρξε καμία αποδεδειγμένη ένδειξη μολύνσεων από κορονοϊό στην τέχνη και τον πολιτισμό από τα τέλη Μαΐου, αλλά και στον αθλητισμό το ποσοστό ήταν μόλις 0,3% όλων των περιπτώσεων (εβδομάδα 27- 5 έως 11 Ιουλίου).

Συνολικά, το ποσοστό των μολύνσεων στις οποίες μπορεί να αποσαφηνιστεί η πηγή της λοίμωξης μειώνεται. Με συνολικά 1.076 νέες μολύνσεις την εβδομάδα 27, το ποσοστό αυτό ήταν 68,6%, στις εβδομάδες 25 και 26, το ποσοστό διευκρίνισης ήταν 75,0 και 72,3%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (AGES), η "επίπτωση των 7 ημερών", δηλαδή ο αριθμός των νέων λοιμώξεων με τον κορονοϊό τις τελευταίες επτά ημέρες ανά 100.000 κατοίκους, είναι σήμερα 24,5 (στις 15.00 ώρα Ελλάδας).

Ο αριθμός είναι υψηλότερος στο ομόσπονδο κρατίδιο του Σάλτσμπουργκ (39,9) και στη Βιέννη (37,8), ενώ η τιμή είναι χαμηλότερη στο ομόσπονδο κρατίδιο Μπούργκενλαντ (7,4).

Τα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών στη Βιέννη ανέφεραν σήμερα 263 νέες μολύνσεις τις τελευταίες 24 ώρες, με το σύνολο των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους λόγω κορονοϊού από την εμφάνιση της πανδημίας έως σήμερα να ανέρχεται σε 10.729 ανθρώπους.

Σήμερα, Δευτέρα, 110 άνθρωποι στην Αυστρία νοσηλεύονται σε νοσοκομείο με κορονοϊό και από από αυτούς οι 34 βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ