Αυστραλία: Σχεδόν 600.000 πολίτες έμειναν άνεργοι τον Απρίλιο

Αυστραλία: Σχεδόν 600.000 πολίτες έμειναν άνεργοι τον Απρίλιο

Σχεδόν 600.000 Αυστραλοί έχασαν τη δουλειά τους τον Απρίλιο εξαιτίας των μέτρων που ελήφθησαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού, ο μεγαλύτερος αριθμός εδώ και 40 χρόνια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα.

Η Αυστραλιανή Στατιστική Υπηρεσία (ABS) ανακοίνωσε ότι 100.000 άνθρωποι υπέβαλαν τον Απρίλιο αίτηση για να λάβουν επίδομα ανεργίας, ενώ άλλοι 500.000 εγκατέλειψαν την ενεργή ζωή.

Το ποσοστό ανεργίας στη χώρα ανήλθε σε 6,2% τον Απρίλιο, το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί από τον Σεπτέμβριο του 2015, από 5,2% που ήταν τον Μάρτιο.

Ο Αυατραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον χαρακτήρισε τα στοιχεία αυτά “απολύτως σοκαριστικά, αν και όχι απρόσμενα”, με την ABS να εκτιμά ότι η υποεργασία και η ανεργία έφτασαν τον Απρίλιο το 19,9%.

Σύμφωνα με την ABS, 2,7 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ένας στους πέντε ενεργούς ενήλικες, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εργασία τους ή είδαν τις ώρες εργασίας τους να μειώνονται.

“Είναι μια δύσκολη ημέρα για την Αυστραλία, μια πολύ δύσκολη ημέρα”, σχολίασε ο Μόρισον.

Εξάλλου ο Αυστραλός πρωθυπουργός ζήτησε από τους πολίτες να προετοιμαστούν για πιο δύσκολες ανακοινώσεις τον επόμενο μήνα.

“Γνωρίζαμε ότι θα υπάρξουν νέες δυσκολίες διότι η πανδημία είχε επιπτώσεις στην Αυστραλία, όπως και σε όλες τις χώρες του πλανήτη”, εξήγησε.

Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ανεργία τον Ιούνιο θα ανέλθει στο 10%.

Ο Μόρισον επεσήμανε ότι έξι εκατομμύρια Αυστραλοί ωφελούνται αυτή τη στιγμή από το Jobkeeper, ένα πρόγραμμα βάσει του οποίου το κράτος επιδοτεί τους μισθούς των εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση, μέχρι και 3.000 δολάρια Αυστραλίας (περίπου 1.700 ευρώ) μηνιαίως ως τον Σεπτέμβριο.

Στην Αυστραλία καταγράφηκαν περίπου 7.000 κρούσματα της covid-19 και περίπου 100 θανάτους σε συνολικό πληθυσμό 25 εκατομμυρίων. Η χώρα δέχθηκε επαίνους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

Όμως οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, τις συγκεντρώσεις και τις εμπορικές δραστηριότητες είχαν καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας.

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας εκτιμά σε περίπου 4 δισεκ. δολάρια Αυστραλίας (2.4 δισεκ. ευρώ) τις απώλειες στην οικονομία κάθε εβδομάδα του lockdown.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ