Αυστραλία - Ολλανδία: Νομικές διαδικασίες κατά Ρωσίας για κατάρριψη αεροσκάφους το 2014

Αυστραλία - Ολλανδία: Νομικές διαδικασίες κατά Ρωσίας για κατάρριψη αεροσκάφους το 2014

Η Αυστραλία και η Ολλανδία έχουν κινήσει νομικές διαδικασίες κατά της Ρωσίας μέσω του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines, στην οποία 298 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 38 Αυστραλοί, έχασαν τη ζωή τους όταν καταρρίφθηκε πάνω από την Ουκρανία το 2014, μεταδίδουν τα ξένα μέσα ενημέρωσης. 

Η νομική ενέργεια θα μπορούσε να αναγκάσει τη Ρωσία να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες και θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε κυρώσεις από τον οργανισμό που συνδέεται με τα Ηνωμένα Έθνη και είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του διεθνούς αεροπορικού δικαίου.

Η Αυστραλία και η Ολλανδία ζητούν αποζημίωση και συγγνώμη από τη Ρωσική Ομοσπονδία για την καταστροφή MH17.

Η Ρία βαν ντε Στιν, η οποία έχασε τον πατέρα και τη θετή μητέρα της στο δυστύχημα του MH17, ετοιμάζεται να καταθέσει στο δικαστήριο στη δίκη τεσσάρων ανδρών που κατηγορούνται για φόνο για την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines.

Ωστόσο, η Ρωσία, η οποία αρνήθηκε ανάμειξη παρά τα ευρήματα διεθνούς έρευνας, αποσύρθηκε μονομερώς από τις διαπραγματεύσεις με τις δύο χώρες τον Οκτώβριο του 2020.