Αυστραλία: Επέκταση lockdown για περιορισμό εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα

Αυστραλία: Επέκταση lockdown για περιορισμό εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα

Αυστραλοί αξιωματούχοι επεξέτειναν σήμερα την εφαρμογή lockdown και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης σε μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ενώ τέσσερις μεγάλες πόλεις βρίσκονται ήδη υπό σκληρό lockdown για τον περιορισμό της εξάπλωσης του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα του κορονοϊού.

Η Νέα Νότια Ουαλία, που έχει δεχτεί το χειρότερο πλήγμα από το τελευταίο ξέσπασμα κρουσμάτων της COVID-19, ανέφερε σήμερα 22 νέα κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης από την COVID-19.

Περίπου ένας στους δύο Αυστραλούς βρίσκεται περιορισμένος στο σπίτι του, με το Σίδνεϊ, τη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, να έχει εισέλθει σε lockdown δύο εβδομάδων μέχρι την 9η Ιουλίου, ενώ το Περθ, το Μπρίσμπεϊν και το Ντάργουιν βρίσκονται σε λοκντάουν που θα τερματιστεί αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Σκληροί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένης της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, αλλά και περιορισμών στις συγκεντρώσεις έχουν επιβληθεί και σε ακόμη περισσότερες μεγάλες πόλεις.

Ο αριθμός των ημερήσιων περιστατικών στη Νέα Νότια Ουαλία αυξήθηκε ελαφρά από τις δύο προηγούμενες ημέρες, αλλά παραμένει κάτω από τον υψηλότερο αριθμό των 30 νέων περιστατικών μόλυνσης που αναφέρθηκαν την Κυριακή. Συνολικά, τα 22 νέα περιστατικά διασυνδέθηκαν με προηγούμενα περιστατικά.

«Η Νέα Νότια Ουαλία δείχνει ένα σταθερό ρυθμό κρουσμάτων στο στάδιο αυτό…, αλλά σήμερα οι φόβοι μας σχετικά με μία μεγάλη έξαρση δεν έχουν επιβεβαιωθεί και σίγουρα θέλουμε να το κρατήσουμε έτσι», δήλωσε η πολιτειακή πρωθυπουργός Γκλάντις Μπερετζικλιάν στους δημοσιογράφους στο Σίδνεϊ.

Η πολιτεία ανέφερε συνολικά περίπου 170 νέα περιστατικά μόλυνσης τοπικής μετάδοσης, μετά τον εντοπισμό της πρώτης μόλυνσης πριν από δύο εβδομάδες σε έναν οδηγό λιμουζίνας που μετέφερε πληρώματα αεροπορικών εταιριών που ταξίδευαν στο εξωτερικό.

Το Κουίνσλαντ ανέφερε σήμερα τρία νέα περιστατικά μόλυνσης από την COVID-19 τοπικής μετάδοσης, κατά την πρώτη ημέρα του τετραήμερου lockdown  που επιβλήθηκε στην πολιτειακή πρωτεύουσα Μπρίσμπεϊν, μετά τη μόλυνση ενός ατόμου από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, το οποίο επισκέφτηκε αρκετές περιοχές για ένα δεκαήμερο, στη διάρκεια του οποίου δε γνώριζε ότι είχε μολυνθεί.

Το Περθ, η πρωτεύουσα της Δυτικής Αυστραλίας βρίσκεται σε λοκντάουν μέχρι το Σάββατο, ενώ οι κάτοικοι στη βόρεια πόλη του Ντάργουιν πρέπει να παραμείνουν στα σπίτια τους, εκτός από έκτακτες περιπτώσεις, μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής.

lockdown εφαρμόζεται από σήμερα και στην πόλη Άλις Σπρινγκς της αυστραλιανής ενδοχώρας, με τους τοπικούς αξιωματούχους να έχουν εκδώσει εντολές παραμονής στο σπίτι για τους κατοίκους της πόλης, καθώς ένας ενδεχόμενα μολυσμένος ταξιδιώτης χρησιμοποίησε το αεροδρόμιο της πόλης.

Στο μεταξύ, η Νότια Αυστραλία ανέφερε τα πρώτα κρούσματα μόλυνσης τοπικής μετάδοσης για το 2021, αλλά δεν προχώρησε στην επιβολή lockdown, ανακοινώνοντας ότι η απειλή έχει περιοριστεί.

Οι αξιωματούχοι προχώρησαν στον περιορισμό των συναντήσεων στα σπίτια και παρότρυναν τους ανθρώπους να φορούν μάσκες στους δημόσιους χώρους, μετά την καταγραφή πέντε νέων περιστατικών μόλυνσης, όταν ένας εργάτης ορυχείου επέστρεψε στο σπίτι του από ένα ορυχείο του Βορείου Εδάφους, με τη γυναίκα του και τα παιδιά του να έχουν μπει σε αυτοαπομόνωση.

Η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ταξιδιώτες από την Αυστραλία πρέπει από μεθαύριο, Παρασκευή, να μπαίνουν σε καραντίνα οικίας για μία εβδομάδα.

Η επιβολή lockdown, τα σκληρά μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, η ταχεία ιχνηλάτηση κρουσμάτων, αλλά και ο υψηλός βαθμός συμμόρφωσης της κοινότητας βοήθησαν την Αυστραλία να καταστείλει προηγούμενα ξεσπάσματα και να κρατήσει τους αριθμούς της COVID-19 σε σχετικά χαμηλό επίπεδο.

Η Αυστραλία έχει αναφέρει λίγο περισσότερα από 30.550 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους από την έναρξη της πανδημίας.