Αυστραλία: Αυξάνει θεαματικά τη στρατιωτική της δύναμη

Αυστραλία: Αυξάνει θεαματικά τη στρατιωτική της δύναμη

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του έχει σκοπό να αυξήσει θεαματικά το μέγεθος και τις δυνατότητες του στρατού της χώρας ως το 2040.

Βάσει του σχεδίου που καταρτίζεται, το προσωπικό των αυστραλιανών ενόπλων δυνάμεων θα αυξηθεί κατά περίπου 30% ως το 2040, από τα 60.000 στα σχεδόν 80.000 μέλη το 2040. Το κόστος της ενίσχυσης αυτής θα είναι τουλάχιστον 38 δισεκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια (πάνω από 25 δισ. ευρώ).

«Ο κόσμος μας γίνεται ολοένα πιο αβέβαιος, επομένως είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα τώρα για την προστασία των πολιτών μας και των εθνικών συμφερόντων μας τις επόμενες δεκαετίες», δήλωσε ο κ. Μόρισον σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε στρατιωτική βάση στην Μπρισμπέιν.

«Δεν θα αφήσουμε τα καθήκοντά μας ως προς την άμυνα σε άλλους (...) θα τα φέρουμε σε πέρας οι ίδιοι», επέμεινε ο συντηρητικός πρωθυπουργός.

Θα πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση του μεγέθους του στρατού «σε καιρό ειρήνης» στην ιστορία της Αυστραλίας, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Πίτερ Ντάτον η αύξηση του μεγέθους του αυστραλιανού στρατού είναι απαραίτητη για την ασφάλεια της χώρας στο στρατηγικό της περιβάλλον, για την προστασία των συμφερόντων της με την ενίσχυση της «αξιόπιστης» στρατιωτικής δύναμής της.

Τη Δευτέρα ο κ. Μόρισον είχε ανακοινώσει πως θα κατασκευαστεί βάση πυρηνικών υποβρυχίων στο ανατολικό τμήμα της χώρας, για να ενισχυθούν οι δυνατότητες στρατηγικής αποτροπής. Σε αυτή θα γίνονται τακτικά επισκέψεις αμερικανικών και βρετανικών υποβρυχίων, πρόσθεσε.

Το καλοκαίρι οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία ανακοίνωσαν ότι σχηματίζουν νέα τριμερή «συμμαχία». Δεν υπάρχει πρακτικά καμία αμφιβολία ότι η Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και η Καμπέρα έχουν στο μυαλό τους την αντιμετώπιση αυτής που αποκαλούν στρατιωτική απειλή της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα – στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού, στην ορολογία των ΗΠΑ.